Kitarafestivaali: Andalusialainen elegia

Konsertti esittelee soolokitaran, tanssin ja runouden yhteyttä.

Konsertin vierailevat taiteilijat, Minna Tervamäki, Kaari Martin ja Jussi Vatanen, ovat tehneet yhteistyötä Ismo Eskelisen kanssa useita vuosia ja esiintyneet mm. lukuisilla festivaaleilla. Tässä konsertissa näitä esityksiä kuullaan ja nähdään ensimmäistä kertaa Helsingissä.

Tan Dunin musiikillinen minidraama soolokitaralle sai kantaesityksensä New Yorkissa marraskuussa 2002. Mitä käykään, kun espanjalainen flamencokitara halajaa pipaksi eli kiinalaiseksi luutuksi? Tarinan käänteissä mukana tähtitanssija Minna Tervamäki. Flamencotaiteilija Kaari Martinin ja Ismo Eskelisen käsittelyssä espanjalaisen kitaramusiikin klassikot muotoutuvat pienoisdraamoiksi, ja Nobel-palkitun kirjailija Juan Ramón Jiménezin andalusialaisen elegian ”Harmo ja minä” kieli soljuu kuin musiikki Tyyni Tuulion suomennoksessa vuodelta 1957. Teos on kaunis kuvaus ihmisen ja hopeanharmaan aasin ystävyydestä, muistoista ja elämän pienistä iloista. Firenzeläislähtöinen, sittemmin Yhdysvalloissa työskennellyt Mario Castelnuovo-Tedesco sävelsi kirjaan perustuvan sarjan kitaralle ja kertojalle vuonna 1960. ”Harmo ja minä” piirtää kuulijoilleen satumaisen hetken meripihkanvärisine muskatellirypäleineen ja tummanvioletteine viikunoineen, ”joista hunaja tiukkuu kirkkaina pisaroina”. Tarinassa on ”terästä ja kuun hopeaa samalla kertaa”.

Esiintyjät

Ismo Eskelinen, kitara
Minna Tervamäki ja Kaari Martin, tanssi
Jussi Vatanen, lausunta

Ohjelma

  • Tan Dun (1957-) Seven Desires for guitar (2002), Ismo Eskelinen ja Minna Tervamäki
  • Isaac Albéniz (1860-1909), sov Ismo Eskelinen: Asturias (Prelude from Chants d’ Espagne op. 232)
  • Manuel De Falla (1876-1946) Homenaje, pour le Tombeau de Debussy
  • Joaquin Rodrigo (1901-1999) Invocazione y Danza, Ismo Eskelinen ja Kaari Martin

Väliaika

  • Mario Castelnuovo: Tedesco (1895–1968), teksti Juan Ramón Jiménez (1881–1958): Platero y Yo – Harmo ja minä, kertojalle ja kitaralle op. 190, Ismo Eskelinen ja Jussi Vatanen

Lisätietoja: Matti Leisma

Sibelius Academy Guitar Festival 1.–9.4.2022

Konsertti on osa Sibelius Academy Guitar Festivalia. Neljättä kertaa järjestettävä Sibelius Academy Guitar Festival esittelee Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kitaransoiton opiskelijoiden ja opettajien taiteellista kirjoa. Tällä kertaa esiintymässä myös Sibelius-Akatemian vierailijaohjelmassa mukana oleva SoloDuo, yksi maailman arvostetuimmista kitaraduoista.

Ajankohta

7.4.2022 klo 19:00 – 20:30

Sijainti

R-talo

Pohjoinen Rautatiekatu 9

00100 Helsinki

Konserttisali

Liput

6,50–18 €

Osta liput

Muut tiedot


Haluamme luoda turvallisen tapahtumaelämyksen myös koronan aikana. Tutustu tästä turvaohjeisiin ennen tapahtumaan saapumista.

Sijainti kartalla

Katso reittiohjeet