Kestävyysmurrosta käsittelevä työpaja

Tutkimusinstituutin tukema Kriittinen akatemia -verkosto järjestää työpajan kestävyysmurroksesta.

A photo of the previus workshop where people are discussing in small groups aroun tables in the Space of Science and Hope.

Johdanto

Työpajan ensisijaisena tavoitteena on vahvistaa taiteen yhteiskunnallista vaikutusta. Tapahtuma luo myös pohjan uusille monitieteisille yhteistyöhankkeille, jotka käsittelevät kestävyyshaasteita ja työllistävät taiteen asiantuntijoita. Taideyliopiston taiteilija-tutkijoiden ja tutkijoiden lisäksi kutsumme mukaan ilmakehän ja kestävyyden tutkijoita Helsingin yliopistosta, BIOS-ryhmän tutkijoita, kulttuuri- ja taideorganisaatioiden johtajia, Compensate-säätiön, Suomen museoliiton edustajia sekä vapaan kentän toimijoita.

Tapahtuman järjestää Taideyliopiston Tutkimusinstituutin Kriittinen akatemia -verkosto, ja se jatkaa marraskuun 2024 lopussa aloitettua monitieteisten työpajojen sarjaa. Näyttää siltä, että ensimmäisestä työpajasta on jo syntynyt uusia yhteistyöhankkeita, mikä on hienoa!

Ohjelma ja tavoitteet

Tapahtuman päätarkoitus on edistää poikkitieteellistä ajattelua, stimuloida uusia yhteistyömuotoja ja kannustaa ympäristötietoiseen toimintaan – mikä ei ole pelkästään välttämätöntä, vaan myös inspiroivaa!

Mielenkiintoisten ihmisten ja keskustelujen lisäksi tapahtuma tarjoaa mahdollisuuden esitellä konkreettinen idea tai projekti – ja löytää sopivia yhteistyökumppaneita (joko idean jatkokehittämiseen tai konkreettiseen yhteistyöhön).

Voit tulla avoimin mielin ja ilman suuria valmisteluja – vaihtamaan ajatuksia, kuuntelemaan monialaisia lähestymistapoja ja jakamaan hyviä käytäntöjä – auttaaksesi rakentamaan jotain uutta yhdessä.

Kohderyhmä

Tapahtuma on suunnattu tutkijoille, taiteilijoille, kuraattoreille ja aktivisteille eri aloilta, jotka jakavat ”yhteisen kiireen tunteen” ja halun jakaa ideoita, inspiroivia yhteistyömuotoja ja transformatiivisia tavoitteita – joihin saatat etsiä uusia kumppaneita.

Ilmoittautuminen

Työpajaan voidaan ottaa rajallinen määrä osallistujia. Ilmoittaudu pian varmistaaksesi paikkasi!

Esivalmistelutehtävä

Vaikka valmistautuminen ei ole välttämätöntä, saat osallistumisestasi enemmän irti, jos mietit etukäteen seuraavia asioita:

  1. Mitä olet oppinut ”kantapään kautta” tehokkaan monialaisen yhteistyön edellytyksistä? (HUOM! On myös ok sanoa, että et ole vielä työskennellyt monialaisessa yhteistyössä; tai että haluat kuunnella muiden kokemuksia täällä)
    • Tämän taustakyselyn avulla pyrimme lisäämään yhteistä ymmärrystä ”hyvistä käytännöistä”, tärkeistä oivalluksista ja konkreettisista asioista, jotka kannattaa huomioida monialaisessa yhteistyössä.
  2. Onko sinulla idea/projekti/unelma/avaus, johon haluaisit mukaan ammattilaisia muilta aloilta? Valmistaudu esittelemään ideasi lyhyesti (3 minuuttia)!
    • Illan aikana voit kehittää ideaasi eteenpäin ja keskustella siitä muiden osallistujien kanssa monialaisesta näkökulmasta! Idean ei tarvitse olla valmiiksi mietitty – joskus on palkitsevaa tuoda epämääräisiä suuntaviivoja esille turvallisessa ja kannustavassa ympäristössä.

Moderaattorit

Tapahtuman moderoi Tellervo Kalleinen, taiteilija, joka on pitkään ollut mukana laajamittaisissa kollektiivisissa taideprojekteissa, sekä hänen avustajansa, professori Anita Seppä.

Käytännön tiedot

Tapahtuman kielet ovat suomi ja englanti. Työpaja on maksuton. Tarjolla on kevyitä välipaloja ja virvokkeita (ei ruokaa!).

Työpajan jälkeen voimme siirtyä ELM-ravintolaan alakertaan tai kirjastoon viettämään rennompaa iltaa!

Kriittinen akatemia

Kriittinen Akatemia on Taideyliopiston tutkimusinstituutin vuonna 2023 perustettu monitieteinen verkosto, joka koostuu tutkijoista, taiteilijoista ja aktivisteista. Se toivottaa tervetulleiksi tutkijat ja taiteilijat Taideyliopistosta, muista organisaatioista sekä laajemmin tieteen, taiteen ja aktivismin aloilta. Kriittinen akatemia edistää taiteen ja yhteiskunnan nopeaa uudistumista ja etsii innovatiivisia tapoja tukea monitieteistä tutkimusta ja yhteistyöhankkeita aikakaudella, jota leimaa kiireen tunne. Myös väitöstutkijat ovat tervetulleita liittymään mukaan. Taideyliopiston tutkimusinstituutin professori Anita Seppä toimii Kriittisen akatemian vastuuhenkilönä ja perustajana. Ohjausryhmään kuuluvat professori Heidi Partti Taideyliopiston Sibelius-Akatemiasta, professori Saijaleena Rantanen Taideyliopiston Sibelius-Akatemiasta, yliopistotutkija Sini Mononen Helsingin yliopistosta sekä taiteilija, aktivisti ja kirjailija Meiju Niskala.

Yhteystiedot työpajaan liittyen

Ajankohta

16.4.2025 klo 16:00 – 20:00

Sijainti

Tieteen ja toivon talo,

Puistokatu 4

00140 Helsinki

Liput

Vapaa pääsy

Sijainti kartalla

Katso reittiohjeet