Kesän nuoret taiteilijat: Johanna Tarkkanen

Konsertissaan säveltäjä, pianisti ja kansanmuusikko Johanna Tarkkanen siirtää vanhaa karjalaista pienkantelemusiikin estetiikkaa pianolle

Kuvakollaasi. Keskellä on kuva Tarkkasesta ja sivuilla on kaksi luontokuvaa.
Ilkka Saastamoinen, Johanna Tarkkanen

Piano alkaa hiljaa helistä tilassa ja tarjoaa myös kuulijalle mahdollisuuden kääntyä rauhassa sisään päin. Konsertin alussa ja lopussa kuunnellaan yhdessä hiljaisuutta. Voimmeko ymmärtää ihmistä ajan takana? Näemmekö jotenkin sinne, missä tämän päivän haasteet on jo selätetty tai niitä ei ole koskaan ollutkaan?

Konsertissa kuullaan tunnin mittainen soolopianoteos S u p e r s y m m e t r y Steinway D -flyygelille ja akustiselle tilalle, jota Tarkkanen kehittänyt vuosina 2016–2020 päämääränään pienkantelemusiikin estetiikan toteuttaminen pianolla. Tarkkanen tutkii musiikissaan itselle soittamisen tilaa, jossa itse musiikki on tärkeintä.

Itämerensuomalaisen musiikkikulttuurin ytimessä on ollut minimalistinen, vähäsävelinen, sekä toistoon, että meditatiiviseen, tietoiseen läsnäoloon perustuva ilmiö. Vanhat kanteleensoittajat soittivat omaa mahtiaan. He soittivat ensisijaisesti itselleen ja silloin, kun kukaan ei varsinaisesti ollut kuulolla.

Kuulivatko soittajat ikuisen viisauden ääntä sisäisestä todellisuudestaan ja tulkitsivat sitä fyysiseen todellisuuteensa hiljaisella kanteleellaan? Millainen rooli kantelemusiikilla oli soittajalle ja yhteisölle silloin, kun ympäröivää arkea hallitsi hiljaisuus ja musiikki oli elimellinen osa yhteisön arkea? Onko arkaaisella kantelemusiikilla jotain annettavaa tämän päivän ihmiselle?

Tällä hetkellä Tarkkanen valmistelee taiteellista tutkimusta MuTri -tohtorikoulussa, aiheena: Itselle soittaminen – pienkantelemusiikin estetiikkaa pianolla.

Esiintyjät

Johanna Tarkkanen, piano 

Lisätietoja: Tiina Halonen, tiina.halonen@uniarts.fi

Kesän nuoret taiteilijat -sarja esittelee vastikään valmistuneita ja opinnoissaan erinomaisesti menestyneitä Taideyliopiston Sibelius-Akatemian opiskelijoita.

Musiikkia, sitä vähän tuoreempaa

Taideyliopiston Sibelius-Akatemian opiskelijat esiintyvät vuosittain yli 700 konsertissa. Kansainvälisesti arvostetun akatemian konsertit avaavat näyteikkunan tulevaisuuden huippuartistien työskentelyyn ja tarjoavat unohtumattomia taide-elämyksiä.

Ajankohta

21.9.2021 klo 19:00 – 20:00

Sijainti

Musiikkitalo

Töölönlahdenkatu 16

00100 Helsinki

Camerata

Liput

6,50–18 €
Lipunmyynti alkaa 10.9.2021 klo 9.
Lippuja myydään puolet kokonaiskapasiteetista.

Osta liput

Muut tiedot


Haluamme luoda turvallisen tapahtumaelämyksen myös koronan aikana. Tutustu tästä turvaohjeisiin ennen tapahtumaan saapumista.

Sijainti kartalla

Katso reittiohjeet