Rakastaa - ei rakasta? Otteita Hugo Wolfin italialaisesta laulukirjasta

Lauantai, lokakuu 26, 2019 - 13:00
Kamarimusiikkisali
Konsertti
Vapaa pääsy
Konsertissa kuullaan otteita Hugo Wolfin kahdesta Italialaisesta laulukirjasta.

”Lauluni todellakin puistattavat minua. Imarteleva tunnustaminen minut ’laulusäveltäjäksi’ masentaa minua mielen perukoihin saakka. Mitä muutakaan se voi tarkoittaa kuin moitetta, koska jatkan vain laulujen säveltämistä ja hallitsen vain miniatyyrilajin enkä sitäkään täydellisesti, sillä laulut ovat vain dramaattisten teosten ennakointeja. Jumala minua auttakoon!” - ote Hugo Wolfin kirjeestä Oskar Grohelle 12.10.1891.

Rakkaus on kokoelman ja konsertin kantava teema. Konsertin laulut kuvaavat ihmiseloa kaikessa sen kukoistuksessaan, joskus arkipäiväisenäkin.

Hugo Wolfin Italialainen laulukirja on ollut kautta aikojen eräänlainen merkkipaalu sitä esittäneille laulajille ja pianisteille. Laulukirjojen kokonaisuuksia ei esitetä kovin usein, etenkään Suomessa. Teos on 46 laulun kokonaisuus, joka on jaettu kahdeksi kirjaksi: ensimmäisessä 22 ja toisessa 24 laulua. Laulujen tekstit ovat alun perin pääasiassa toscanalaisia kansanrunoja. Runojen ja myös Wolfin laulujen tunnelmat vaihtelevat kansanomaisista ralleista aina intohimoisiin rakkaudentunnustuksiin. Saksalainen runoilija Paul Heyse käänsi alkuperäiset tekstit saksan kielelle ja Wolf sävelsi runot 1890-1896 välisenä aikana.

Italienisches Liederbuchia esittääkseen taiteilijoilta vaaditaan tavallista enemmän paneutumista laulujen sanomaan, kokonaisuuden suunnitteluun ja tarinan tarjoilemiseen yleisölle. Samaan aikaan tämä vaatimus pitää sisällään mahdollisuuden persoonallisen kokonaisuuden luomiseen ja oman taiteellisen näkemyksen toteuttamiseen.

Wolf on onnistunut säveltämään Heysen kääntämät runot äärettömän tehokkaasti hyödyntäen tekstin taustalla vaikuttavia elämäntilanteita ja niihin liittyviä tapahtumia. Wolfin musiikki on täynnä nerokkaita oivalluksia. Hänen mukautuva ja nerokas tapansa säveltää tekstiä ja draamaa sen takana, jopa runoissa, tekee Italienisches Liederbuchista draamallisesti erittäin mielenkiintoisen teoksen niin yleisön kuin esiintyjänkin näkökulmasta.

Mari-Anni Hilander ja Henri Tikkanen, laulu
Jari Tyni, piano