Sibafest: Villilintujen parissa -kinokonsertti

Torstai, tammikuu 30, 2020 - 17:00
Regina, Keskustakirjasto Oodi
Kinokonsertti
Lipunmyynti alkaa 31.10.2019 09:00
Liput: 15
Sibafest 25.1.–1.2.2020

HUOM! Liput ovat loppu Ticketmasterin myyntikanavissa. Lippuja voi ostaa vielä Docpointin verkkokaupasta:
https://docpointfestival.fi/tapahtumat/elokuvat/villilintujen-parissa/

DocPointin, Sibafestin ja Kavin ainutlaatuisessa kinokonsertissa nähdään Aho & Soldanin ensimmäinen pitkä dokumenttielokuva Villilintujen parissa (1927).

Suomen ensimmäisessä luontodokumentissa elokuvantekijät varustavat retkikunnat kauas Ahvenanmaalle ja Karjalan kannakselle. Matkalla tavataan taiteilijoita, lintuharrastajia ja kärsitään hevoskyydissä kovasta kelirikosta. Pääosassa ovat kuitenkin linnut: villihanhet, nokikanat, telkät ja merikotkat, riskilät, ruokit ja raukutiirat.

Varhainen elokuvailmaisu vielä hapuilee, mutta kulttuurihistoriallisesti dokumentti on ainutlaatuinen: millaisia olivat Helsingin kadut hevoskärryineen, millaista oli Ahvenanmaalla tai Äyräpäänjärvellä, kun ihmisen kosketus luontoon ei näkynyt missään. Myöhemmät, nykyajan luontodokumentin konventiot, ovat jo läsnä ja idullaan.

Näin Helsingin Sanomat elokuvan ensiesityksen jälkeen 27.11.1927: “Varsinkin mitä tulee valokuvaukselliseen puoleen, kiinnittää huomiota se suurenmoinen huoli, mikä sen ensiluokkaisuuteen on pantu.” [- -] “Omasta puolestani katselen tätä elokuvaa suuremmalla nautinnolla kuin apina- ja tiikerifilmejä eteläisistä maanääristä.”

Elokuvaa säestävät Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kansanmusiikin ja musiikkiteknologian aineryhmien opiskelijat.

Kansanmusiikin aineryhmän 3. vuosikurssin opiskelijat
Anna-Kaisa Liedes, ohjaus
Elisa Härmä, eloelektroniikka

Konsertti on osa DocPointin Ihminen ja muita eläimiä -teemakokonaisuutta.

***

Sibafestin 25.1.–1.2.2020 kinokonserttisarjassa mykkäelokuvia säestetään ihmisäänin. Luvassa on monenlaisia laulutyylejä kurkkulaulusta ja karjankutsuista bel cantoon. Ihmisäänellä tuotetaan monipuolisia äänimaisemia, jotka räätälöidään tukemaan elokuvien tarinoita.

Esityksissä mukana ovat musiikkiteknologian aineryhmän opiskelijat, jotka muokkaavat ihmisääntä reaaliaikaisesti. Klassikkoelokuvien ohella kuullaan ja nähdään myös ilmastokatastrofia käsittelevän Hope-teoksen kantaesitys.

Lisätietoja:
Pauli Raitakari, 050 511 6467, pauli.raitakari@uniarts.fi