Musica nova: FLASH FLASH – andy warholin kaksi kuolemaa

Lauantai, helmikuu 9, 2019 - 17:00 - 19:00
Musiikkitalo, Black Box
Ooppera
Liput: 11-33€
Juhani Nuorvalan Flash Flash on muotokuva yhdysvaltalaisesta taiteilijasta Andy Warholista, ihmisjoukkojen ympäröimästä yksinäisestä miehestä.

Andy Warholin elämään taidemaalarina, elokuvantekijänä, mediapersoonana ja ajattelijana kiteytyy paljon kulttuurisesta ja yhteiskunnallisesta muutoksesta, joka on läntisen kulttuuripiirimme tuorein perintöosa. Tähän muotokuvaan tunkevat USA ja koko länsimainen yhteiskuntamme ja sen moottori – konsumerismi. Mikä Warholin aikana oli räikeää fiktiota, on muuttunut todellisuudeksemme. Flash Flash on hurja sielunmessu, jossa ovat läsnä – kuten Warholin taiteessakin – tyyneys ja kiihkeys, kirkkotaide ja pornografia, roska ja jalokivi. Teos kuvaa aikamme ihmistä, joka flirttailee tuhon ja kuoleman kanssa ja joka alati halajaa suuria efektejä ja helppoutta, tirkistelyä ja halpaa melodraamaa, ostamista, myymistä ja prameita kehyksiä: oopperan maailmaa tai maailmaa oopperana. Teoksen milloin viekoittelevan melodinen, milloin pop-sykkeinen musiikki saa pulssinsa puheen rytmistä ja intonaatiosta. Nuorvalan käyttämä epätavallinen viritysjärjestelmä, ns. laajennettu puhdasvireisyys, tuo musiikkiin kiinnostavan epätodellisuuden vaikutelman.

Säveltäjä Juhani Nuorvalan ja libretisti Juha Siltasen Flash Flash on täysin poikkeuksellinen oopperateos. Se valmistui toistakymmentä vuotta sitten, mutta saa kantaesityksensä vasta nyt. Silti siitä on, esittämättömänäkin, tullut jo myytti. Moni säveltäjä lienee tutkinut Flash Flashin partituuria; yleisön keskuudessa kantaesitystä on kiihkeästi odotettu jo pitkään. Helmikuussa 2019 sen aika on vihdoin tullut.

Musiikkitalon ja Espoon Kaupunginteatterin näyttämöille nousevat Erik Söderblomin ohjauksessa laulutaiturit Tuuli Lindeberg, Varvara Merras-Häyrynen, Martti Anttila, Sampo Haapaniemi ja David Hackston sekä mestaristeppaaja Ari Kauppila. Nyky Ensemblen kapellimestarina toimii Nils Schweckendiek.  Kieli: englanti, tekstitykset suomeksi ja englanniksi.

Yhteistyössä: Espoon kaupunginteatteri, Musica nova Helsinki, Taideyliopisto ja Aalto-yliopisto. Tuotanto: MiklagardArts.

Juhani Nuorvala, sävellys
Juha Siltanen, libretto
Nils Schweckendiek, musiikinjohto
Erik Söderblom, ohjaus
Reeta Tuoresmäki, lavastussuunnittelu
Teo Lanerva, valo- ja videosuunnittelu
Iida Ukkola, pukusuunnittelu
Kalev Tiits ja Marko Myöhänen, äänisuunnittelu
NYKY Ensemble
Sibelius-Akatemian musiikkiteknologian aineryhmä

Rooleissa:
David Hackston, tenori
Sampo Haapaniemi, basso
Varvara Merras-Häyrynen, mezzosopraano
Martti Anttila, baritoni
Tuuli Lindeberg, sopraano
Ari Kauppila, steppitanssi

Esitykset 9.2. ja 10.2. Musiikkitalon Black Boxissa ovat loppuunmyytyjä. Espoon kaupunginteatterissa pidettäviin esityksiin 13.–16.2. on vielä lippuja jäljellä.


Musica nova Helsinki 1.–10.2.2019

Suomen suurin nykymusiikkifestivaali Musica nova Helsinki järjestetään joka toinen vuosi. Musica nova esittelee suomalaiselle yleisölle tuoreinta uutta musiikkia, ajankohtaisia kansainvälisiä säveltäjiä sekä nykymusiikin klassikoita. musicanova.fi

Muut FLASH FLASH -esitykset:
10.2. klo 17, Musiikkitalo, Black Box

13.–16.2., Espoon kaupunginteatteri, Revontulihalli
Revontulentie 8, Espoo
13.2. klo 19
14.2. klo 19
15.2. klo 19
16.2. klo 15
Liput alk. 30/25 € (+ toimitusmaksu) Lippupisteestä

Lisätietoja:
Mirka Rättyä, 050 526 2005, mirka.rattya@uniarts.fi
Ceyda Berk-Söderblom, info@miklagardarts.com