Martha Rosler, "Point n’ Shoot", 2016 - 2018.

Saastamoinen Keynote Lecture: Martha Rosler

Maanantai, toukokuu 13, 2019 - 18:00 - 20:00
Elokuvateatteri Orion
Yleisöluento

Kansainvälisesti tunnustettu poliittisen taiteen edelläkävijä, New Yorkin Brooklynissä asuva ja työskentelevä Martha Rosler pitää 13. toukokuuta 2019 yleisölle avoimen Saastamoinen Keynote -luennon elokuvateatteri Orionissa, Eerikinkatu 15.

Martha Rosler (s. 1943) on taiteilija ja aktivisti, joka on 1960-luvulta asti käsitellyt töissään yhteiskunnallisia aiheita. Hän on tunnettu etenkin valokuvistaan, fotomontaaseistaan ja videoistaan, joiden tematiikka on usein sodanvastaista, feminististä tai kulutuskriittistä. Montaaseissaan hän on rinnastanut lehtien mainosmateriaalia sotakuvastoon niin 1970-luvulla kuin Irakin ja Afganistanin sotien aikaan 2000-luvullakin. Roslerin tuotanto ei kuitenkaan ole ryppyotsaista, vaan myös humoristista, parodista ja jopa satiirista. Taistelu yhteiskunnallista epäoikeudenmukaisuutta vastaan jatkuu edelleen, ja uusimmissa teoksissa kritiikin kohteena on esimerkiksi Donald Trump. Rosler on myös kirjoittanut laajasti valokuvasta taiteessa.

Martha Roslerin luento on jo neljäs Taideyliopiston Kuvataideakatemian ja Saastamoisen säätiön järjestämä Keynote-puheenvuoro. Kerran vuodessa järjestettävän luennon puhujiksi kutsutaan kansainvälisesti merkittäviä taidealan toimijoita. Sarjan avasi tammikuussa 2016 Okwui Enwezor, Müncehin Haus Der Kunstin johtaja ja vuoden 2015 Venetsian biennaalin kuraattori. Vuonna 2017 luennoi taiteilijaduo Elmgreen & Dragset, samaisen vuoden Istanbulin biennaalin kuraattorit. Viime vuoden puhujavieraana oli Adam Szymczyk, joka on toiminut muun muassa Documenta 14:n taiteellisena johtajana.

Roslerin vierailu on osa Kuvataideakatemian ja Saastamoisen säätiön vuonna 2015 aloittamaa kuvataiteen kansainvälistymisohjelmaa, johon kuuluu luentojen lisäksi muun muassa kansainvälistä mentorointi- ja residenssitoimintaa akatemian maisteriopiskelijoille ja alumneille.

Luento on englanninkielinen. Vapaa pääsy.