Photo: Marko Nurmi
Kuva esityksestä Tohtori Jekyllin ja Herra Hyden onneton tapaus, taiteellinen työryhmä: Myy Lohi, Anna-Sofia Tuominen ja Anna Haaraoja, ensi-ilta: 6.2.2019.

Esiintyjän ääni -keskustelutilaisuus

Maanantai, helmikuu 24, 2020 - 18:00 - 21:00
Teatterikorkeakoulu, Tori
Keskustelu
Vapaa pääsy
Esiintyjän ääni -keskustelutilaisuus
 
Maanantaina 24.2. klo 18 (kesto 2,5-3h) 
 
Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun Tori (Haapaniemenkatu 6, Helsinki)
 
Vapaa pääsy!
 
Esiintyjän ääni on keskeinen välittäjäaine esiintyjän ja katsojan välillä - se mahdollistaa yhteyden ja empatian - ja on näyttelijän, ohjaajan, puhetekniikan sekä äänisuunnittelun keskeinen kohtaamispaikka esitysprosessin aikana. Esitysprosessissa tehdään esiintyjän ääneen liittyviä päätöksiä, jotka määrittävät olosuhteita esiintyjän työlle ja ohjaavat tekstin tai puheen kehollistamista, hahmotusta ja syvyyttä, tai äänisuunnittelua: kuuluvuutta, sävyjä, teknisiä ratkaisuja ja tehoa. Entä jos näyttämöllä oleva keho ei ole äänen lähde, vaan esityksen puhe tulee kuultavaksi välillisesti (voice over ja lipsync)?
 
Paneelikeskustelu pyrkii nostamaan yhteiseen keskusteluun ihmisäänen potentiaalin, representaation eri muodot ja vaikuttavuuden. Esiintyjän ääni on esitystaiteiden keskeinen elementti, ja koskettaa monia ammattiryhmiä, mutta sen laadun takaamisesta tai sen kokonaisvaltaisesta havainnoinnista tai ohjaamisesta ei ole selkeää jakoa tai vastuuta. Keskustelu tuo esiin ammattiryhmien näkemykset siitä, kuinka teksti, puhe ja esiintyjän äänenkäyttöön liittyvät prosessissa tapahtuvat päätökset liittyvät työn etenemiseen ja vaikuttavat lopputulokseen. Kuinka nämä harkitut tai harkitsemattomat päätökset vaikuttavat esiintyjän ääneen ja esityksen vaikuttavuuteen? Miten voi edistää esiintyjän äänen, puhetekniikan ja äänisuunnittelun vahvaa yhteistyötä? 
 
Keskustelussa on mukana useita teatterin ja esitystaiteen ammattilaisia, jonka lisäksi yleisö voi esittää kommentteja ja kysymyksiä. Keskustelijoina mm. 
Malla Kuuranne (emerita Professori, puhetekniikka), 
Heidi Soidinsalo (äänisuunnittelija W A U H A U S, äänen tuntiopettaja, TeaK), 
Tiina Syrjä (yliopiston lehtori, TeT, Näty), 
Timo Tuominen (näyttelijä, Kansallisteatteri), 
Veera Herranen (näyttelijäntaiteen maisteriopiskelija, TeaK) sekä 
Kai Poutanen (äänimestari, Helsingin kaupunginteatteri). 
 
Tilaisuus järjestetään yhdessä Teatterikorkeakoulun alumnit ry:n kanssa ja keskustelu osa alumniyhdistyksen alumniklubi -sarjaa.