Astrid Strömberg, Maria Valkeavuolle

Perjantai, maaliskuu 29, 2019 - 11:00 - Sunnuntai, huhtikuu 14, 2019 - 18:00
Project Room
Näyttely

Maria Valkeavuolle / Erythrophobia

 Keho

 Kehossa oleminen on monimutkainen asia. Hän on oppinut että se on toisarvoista. Että tärkeintä on sielu ja kuolemanjälkeinen elämä. Keho on saastaa, johon ei tule kiinnittää liikaa huomiota, koska se vie ajatuksen pois Jumalasta. 

Hän on oppinut että keho on tärkeintä, eikä hänen sisällään ei ole mitään tarpeeksi mielenkiintoista, jotta sitä kannattaisi esitellä. Tärkeintä on näyttää haluttavalta mutta saavuttamattommalta. 

Hän oppinut että keho on kuolemaa. Keho liittää tietoisuuden, sielun aikaan. Keho on ajassa oleva materia joka lahoaa.

Kontrolli

Hän on itsensä jatkuvan tarkkailun alaisena, pyrkien pitämään huolen siitä ettei lipeä tunteellisuuteen, ettei sano mitään harkitsematonta, että pidättäytyy faktoissa ja vain niissä faktoissa jotka tuntee läpikotaisin. Ettei kukaan pääse häneen liittämään mitään hölmöä sukupuolistereotypiaa. Ettei hän nolaisi itseään, ettei koskaan tuntisi häpeää.

Häpeä 

Hei, olen ____________, 32 -vuotias yliopisto-opiskelija ja tänään itkin luennolla koko luokan edessä. Ja itkulla en tarkoita nyyhkyttämistä, vaan sellaista väkivaltaista, hallitsematonta itkua. Sellaista joka ei ainoastaan saa ääntä värisemään, vaan joka saa sun koko naaman nykimään kontrolloimattomasti.

Maria Valkeavuolle (s. 1985, Karstula) viimeistelee parhaillaan kuvataiteen maisterin tutkintoaan Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa, Tila-aikataiteiden koulutusohjelmassa. Hän työskentelee pääasiassa liikkuvan kuvan ja äänen parissa, mutta hänellä on taustaa taidegraafikkona. Valkeavuolteen työskentelylle ominaista on suuren materiaalimäärän keruu, aikaa vievä prosessi ja äärimmäinen yksityiskohtiin uppoutuminen. 

Teksti ja puhuttu kieli, sekä tapamme käyttää sanoja ympäröivän todellisuuden määrittelyyn ovat Valkeavuolteen praktiikan keskiössä. Erythrophobiaon osa Valkeavuolteen kuvataiteen maisterin opinnäytettä. Toinen osa tullaan näkemään toukokuussa 2019 Kuvan Kevät lopputyönäyttelyssä.

 

www.mariavalkeavuolle.com