Verkkokonsertti: Echo Percus­sion: Kaikuja

Musiikkia lyömäsoittimille.

Echo Percussions -yhtye seisoo sillalla valokuvassa. Ulkona on sateinen keli, mutta kaikki ovat iloisia.
Tuomas Salo

Konsertti on katsottavissa maksutta suorana lähetyksenä Youtubessa 18.5. klo 19–19.55.

Konsertin päänumerona on lyömäsoittaja/säveltäjä Tim Ferchenin uusi tilausteos vibrafonisolistille ja lyömäsoitinyhtyeelle, minkä Ferchen sävelsi Echo Percussionille. Lisäksi konsertissa kuullaan vanhempia lyömäsoitinmusiikin helmiä, säveltäjinä muun muassa legendaarisessa Nexus-lyömäsoitinyhtyeessä vaikuttaneet Bob Becker ja William Cahn.

Ohjelma

Lou Harrison: Canticle no.1 (1940)

Lou Harrisonin vuonna 1940 säveltämä Canticle No. 1 on yksi ensimmäisistä teoksista lyömäsoitinyhtyeelle. Kappale muodostuu pienistä rytmikuvioista, jotka eritavoin sijoiteltuina ja yhdisteltyinä muodostavat monimutkaisen rytmikudoksen. Hänet tunnetaan erityisesti tavastaan yhdistää musiikkiinsa vaikutteita muiden musiikkikulttuurien rytmiikasta ja soittimista. Lisäksi hän oli ensimmäisiä säveltäjiä, joka laajensi lyömäsoittimen määritelmää käyttämällä musiikissaan esineitä, joita ei alunperin ollut tarkoitettu soittimiksi (peltipurkit, jarrurummut, kylpyammeet jne.)

Timothy Ferchen: 3 Scenes from a Closed Window (2021, kantaesitys)

Tim Ferchenin uusin sävellys, 3 Scenes from a Closed Window on sävelletty Echo Percussionille. Vibrafonisolistille ja neljälle lyömäsoittajalle sävelletty teos on täynnä monenlaisia lyömäsoittimia. Näillä säveltäjä luo mystisiä kudoksia sekä ajoittain rytmimusiikin ja elektronisen musiikin kaltaisia äänimaailmoja. Erityisesti soittimistosta erottuu harvinaisuutensa takia soittosaha, joka nousee jopa solistiseen rooliin toisessa osassa. Teoksen nimi viittaa yksinäisyyteen, kaipuuseen ja eristykseen mitä koronapandemia on monille viime vuoden kuluessa aiheuttanut. Vibrafonisolistina esiintyy Touko Leinonen.

Tim Ferchen (s. 1947) kuuluu Suomen lyömäsoitinyhteisön merkittävimpiin säveltäjiin ja opettajiin. Ferchen on työskennellyt muusikkona Radion sinfoniaorkesterissa ja Steve Reichin yhtyeessä. Hän on opettanut Sibelius-Akatemiassa yksityistunteja sekä kamarimusiikkia.

Bill Cahn: In Ancient Temple Gardens (1976)

Lyömäsoittaja/säveltäjä Bill Cahn sai inspiraationsa In Ancient Temple Gardensiin NEXUS-lyömäsoitinyhtyeen Japanin kiertueelta. Kappale on sävelletty ksylofonisolistille lyömäsoitinensemblen säestämänä ja on omistettu japanilaissäveltäjä Toru Takemitsulle. Kappale vie kuulijan nimensä mukaisesti muinaisen, raunioisen temppelin puutarhaan. Ksylofonisolistina esiintyy Tiia Toivanen

Bob Becker: Unseen Child (2002)

Unseen Child on alun perin tunnetun japanilaissäveltäjä Toru Takemitsun kirjoittama laulu, jonka sanat ovat Shuntarō Tanikawan runosta. Lyömäsoitinyhtye NEXUS teki paljon yhteistyötä Takemitsun kanssa, ja yhtyeen jäsenet ovat sovittaneet useita Takemitsun lauluja lyömäsoitinyhtyeelle. Unseen Child on Bob Beckerin sovituksessa saanut hyvin erilaisen sävymaailman: mystiset harmoniat ja katkonaiset fraasit luovat teokseen unenomaisen tunnelman.

Bob Becker: Mudra (1990)

Mudra on yksi soitetuimpia lyömäsoitinyhtyeelle sävellettyjä teoksia. Bob Becker yhdistelee Mudrassa intialaista rytmiikkaa länsimaiseen marssirumpuperinteeseen. Teoksen rumpusolistin osuus onkin tunnettu haastavuudestaan soittotekniikan, kestävyyden ja fraseerauksen osalta. Muut soittajat rakentavat solistin ympärille mielenkiintoisen harmonisen maailman, joka on niin ikään sekoitus intialaista perinnettä ja länsimaista tonaalisuutta. Rumpusolistina esiintyy Jarmo Niininen.

Echo Percussion

Echo Percussion on vuonna 2020 perustettu, viiden nuoren lyömäsoittajan muodostama yhtye. Echo syntyi tarpeesta päästä koronan jäljiltä takaisin konserttilavoille esittämään ihmisille lyömäsoitinmusiikin klassikoita, uusia tilausteoksia sekä unohdettuja helmiä. Echon jäsenet ovat Sibelius-Akatemian kasvatteja ja menestyneitä freelance-muusikkoja, joilta löytyy rutkasti kokemusta orkesteri- ja kamarimusisoinnista, solistista tehtävistä sekä kevyen musiikin kokoonpanoista. Yhtyeessä soittavat Touko Leinonen, Jarmo Niininen, Aino Nisula, Tiia Toivanen ja Elmeri Uusikorpi.

Lisätietoja: Matti Leisma

Ajankohta

18.5.2021 klo 19:00 – 19:55

Sijainti

Verkkokonsertti

Liput

Vapaa pääsy