Verkkokonsertti: Echo Percussion – Pléïades

Echo Percussion esittää Helsingin Musiikkitalossa Iannis Xenakisin teoksen Pléïades (1978) kuudelle lyömäsoittajalle.

Echo Percussion -yhtye poseeraa sillalla syksyisenä sadepäivänä. Yhtyeen jäsenet hymyilevät.

Vallitsevan koronatilanteen vuoksi Sibelius-Akatemian konsertit on peruttu yleisöltä 12.9.2021 saakka.

Konsertti on katsottavissa maksutta Youtubessa 21.8.2021 klo 19 alkaen.

Teoksessa on neljä osaa, jotka on otsikoitu niissä kuultavien soittimien ja äänimaailmojen mukaan. Haasteellinen teos on merkittävä erityisesti soitinnukseltaan: tärkeässä osassa on Xenakisin itse kehittämä ‘Sixxen’, 19 metalliputkesta koostuva soitin. 

Konsertin alussa Echo Percussion esittää Elmeri Uusikorven sävellyksen Hyades (2020) kuudelle lyömäsoittajalle. Teos on sävelletty konserttia varten eräänlaisena alkusoittona Pléïadesille.

Echo Percussion

Echo Percussion on vuonna 2020 perustettu, viiden nuoren lyömäsoittajan muodostama yhtye. Echo syntyi tarpeesta päästä koronan jäljiltä takaisin konserttilavoille esittämään ihmisille lyömäsoitinmusiikin klassikoita, uusia tilausteoksia sekä unohdettuja helmiä. Echon jäsenet ovat Sibelius-Akatemian kasvatteja ja menestyneitä freelance-muusikkoja, joilta löytyy rutkasti kokemusta orkesteri- ja kamarimusisoinnista, solistista tehtävistä sekä kevyen musiikin kokoonpanoista.

Esiintyjät

Aino Nisula, Tiia Toivanen, Elmeri Uusikorpi, Touko Leinonen, Jarmo Niininen, Tuomas Siddall, lyömäsoittimet
David Claudio, kapellimestari

Teosesittelyt

Iannis Xenakis: Pléïades

Plejadit herättävät yleensä kimmeltävän tähtijoukon Taurus-tähdistön oikealla puolella. Pohjoisella pallonpuoliskolla Plejadit näkyvät vain talvella. Teleskoopin avulla voimme tarkkailla kymmeniä tähtiä, joista vain kuusi on näkyvissä paljaalla silmällä, samoin kuin kevyt maitomainen sumu samalla alueella.

Kreikkalaisen mytologian mukaan tämä tähtijoukko edustaa seitsemää sisarta tai Plejadea, Kuun Jumalatar Artemiksen palvelijoita. Yhden sisarista, Electran, sanotaan kadonneen komeettana surun murtamana Troijan kaupungin piirityksen ja tuhon jälkeen, jonka hänen poikansa Dardanus, kuuluisan Troijan hevosen temppelin uhri, rakensi. Vaaleus ja sumu, jona Plejadit esiintyvät, johtuivat Electran hylkäämien kuuden sisaren vuodattamista kyyneleistä.

Pléïades-teoksen ydin perustuu siihen, että se ei rajoitu vain yksinkertaiseen määritelmään. Käytetyt soittimet vaihtelevat malletsoittimista (vibrafoni ja marimba) useisiin lyömäsoittimiin ja sixxen-instrumenttiin, joka on luotu erityisesti tälle sävellykselle.

Teoksessa on neljä osaa, jotka ovat otsikoitu niissä kuultavien soittimien ja äänimaailmojen mukaan. Métaux-osassa sixxen voi tuoda mieleen indonesialaiset gamelanit, japanilaiset instrumentit, kirkonkellot Välimeren alueelta tai vaikkapa lehmänkellot Alpeilta. Sixxenin tuomat sävyt kuvaavat tavallaan erilaisia elämäntapoja ja valintoja, joita ihmiset ohjaavat. Siispä ihmisen ohjaamassa maailmassa metalli sixxenin materiaalina on oleellista.

Antaen täyden vapauden olemassaolon moninaisuuden käsitteelle, Xenakis on pystynyt asettamaan ajallisessa rakenteessa monimuotoisuuden ja yhtenäisyyden tutkimuksensa kohti yhden teoksen luomista, Pléïadesta.

Elmeri Uusikorpi: Hyades

Uusikorven sävellys Hyades on saanut nimensä Hyadeista, avoimesta tähtijoukosta joka sijaitsee Plejadien tapaan Härän tähdistössä. Kreikkalaisessa mytologiassa Hyadit olivat seitsemän nymfisisaruksen joukko, jonka uskottiin hallitsevan sadetta. Hyades sisältää monia viittauksia ja yhtymäkohtia Pléïadesiin; kuultavissa on ainakin Xenakikselle ominaista vankkaa rytmistä poljentoa ja sen manipulointia, suuria klusterimaisia sointurakennelmia sekä vuorotteluja unisonokuvioiden ja itsenäisten melodialinjojen välillä. 

Pléïadesin rajusta ja usein kovaäänisestä ilmaisusta poiketen Hyades esittelee näitä aineksia hiljaisemmassa ja pehmeämmässä, pääosin tonaalisessa sävymaailmassa. Välillä melodioiden ja rytmien seasta voi jopa kuulla Hyadien mukanaan tuomaa sateen pisarointia ja ukkosen jyrinää. 

Lisätietoja: Anna Huuskonen, anna.huuskonen@uniarts.fi

Musiikkia, sitä vähän tuoreempaa

Taideyliopiston Sibelius-Akatemian opiskelijat esiintyvät vuosittain yli 700 konsertissa. Kansainvälisesti arvostetun akatemian konsertit avaavat näyteikkunan tulevaisuuden huippuartistien työskentelyyn ja tarjoavat unohtumattomia taide-elämyksiä.

Ajankohta

21.8.2021 klo 19:00 – 20:00

Sijainti

Verkkokonsertti

Muut tiedot


Vallitsevan koronatilanteen vuoksi Sibelius-Akatemian konsertit on peruttu yleisöltä 12.9.2021 saakka.

Tiedotamme tarkemmin yleisökonserttien ja lipunmyynnin avaamisesta 12.9. jälkeen.