Dramaturgian koulutusohjelma 50 vuotta!

Tiistai, maaliskuu 6, 2018 - 17:30 - Lauantai, maaliskuu 10, 2018 - 19:00
Teatterikorkeakoulu
Juhlat

Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun dramaturgian koulutusohjelma täyttää 50 vuotta.

Juhlia vietetään Teatterikorkeakoululla 6.-9.3.2018 monipuolisen ohjelman siivittämänä. Tervetuloa!

TIISTAI 6.3.2018

klo 17.30-19.30 - tila 535

Keskustelu: Suomalaisen dramaturgian kuvia I: dramaturgi ohjelmistojen, näyttämöiden ja instituutioiden ammattilaisena (1960-1970-luvuilta nykypäivään)

  • keskustelijoina mm. Vesa Tapio Valo ja Jussi Moila

  • keskustelu myös striimataan Taideyliopiston youtube-kanavalla

 

KESKIVIIKKO 7.3.2018

klo 17.30-19.30 - tila 535

Keskustelu: Suomalaisen dramaturgian kuvia II: dramaturgi ja näytelmäkirjailijuus (1980- & 1990- lukujen perintö)

  • keskustelijoina mm. Harri Virtanen ja Salla Viikka

  • keskustelu myös striimataan Taideyliopiston youtube-kanavalla

 

TORSTAI 8.3.2018

klo 13:30-16:30 - tila 526

Työpaja: Adaptaatio

Työpajassa tutkitaan käytännön harjoitteen keinoin adaptaatiota kollaboratiivisena, improvisatorisena ja ruumiillisena toimintana. Syklisen harjoitteen avulla pohdimme, missä adaptaatio alkaa ja mihin se mahdollisesti päättyy

Opettajana: Otso Huopaniemi

Ilmoittautuminen: https://www.lyyti.in/adaptaatio

Otso Huopaniemi on esitystaiteilija, dramaturgi ja taiteellinen tutkija. Hän käsittelee töissään kielen, ruumiin ja teknologian suhteita. Tohtorintutkinnon opinnäytteessään Algoritmiset adaptaatiot Huopaniemi esittää, että kirjoitamme erilaisten algoritmisten prosessien kautta, kanssa, rinnalla ja niitä vastaan. Huopaniemen esityksiä on esitetty Kiasma-teatterin lisäksi mm. Theaterdiscounterissa Berliinissä, ZKM Zentrum für Kunst Medien Karlsruhessa ja 3LD Art & Technology Centerissä New Yorkissa. Hänen kirjoituksiaan on julkaistu mm.  RUUKKU ja Amodern -verkkojulkaisuissa.

klo 17.30-19.30 - tila 535

Keskustelu: Suomalaisen dramaturgian kuvia III: dramaturgi ja esityksellinen käänne (2000-luvun taite ja sen vaikutukset)

  • keskustelijoina mm. Otso Huopaniemi, Heidi Väätänen ja Juho Gröndahl

 

PERJANTAI 9.3.2018

klo 13:30-16:30 - tila 526

Työpaja: Posthumanistinen näyttämö 

Esitykset ovat ihmisten tekemiä, ihmisille tehtyjä. Mutta onko näyttämön pakko olla ihmiskeskeinen? Työpajassa etsitään uudenlaisia tapoja ajatella näyttämö ja dramaturgia, ja katsoa maailmaa ja ihmistä sen osana.
Opettaja: Laura Gustafsson
Ilmoittautuminen: https://www.lyyti.in/posthnayttamo

Laura Gustafsson (s. 1983) on kirjailija ja teatteritaiteilija. Hän on valmistunut TeaK:sta 2012 dramaturgian koulutusohjelmasta. Hän on julkaissut neljä romaania, kirjoittanut näytelmiä ja käsikirjoituksia ja lisäksi hänellä on kuvataiteilija Terike Haapojan kanssa tieteen- ja taiteenvälinen projekti, jonka puitteissa he tekevät monitaiteellisia teoksia (esim. Epäihmisyyden museo, 2016). Sekä yhteishankkeessa että omissa töissään Gustafsson on käsitellyt toislajisten eläinten näkökulmia, toimijuutta ja oikeuksia. 

klo 17-18 - tila Tori

Näytelmäantologia Eka kerta kirjanjulkaisutilaisuus

Antologia sisältää  viisi erilaista, dramaturgiopiskelijoiden viime vuosina kirjoittamaa näytelmää, lyhyistä pienoisnäytelmistä taiteellisiin opinnäytteisiin: Marie Kajavan NälänhätäJuho Keräsen Eka kerta, Ronja Louhivuoren Suo, Otto Sandqvistin Celeste, Laura Valkaman Miten kävi ja terveisiä. Näytelmissä liikutaan intiimistä ja iholla olevasta aina globaaleihin kysymyksiin.
 

klo 18-19 - tila Auditorio 1

Outi Nyytäjä -juhlaesitelmä / Juha Siltanen
Outi Nyytäjä -juhlaesitelmä on dramaturgian koulutusohjelman aloittama, tästä lähtien joka toinen vuosi toistuva juhlaesitelmä. Esitelmä muistaa osaltaan suomalaisen dramaturgian voimahahmoa ja pitkäaikaista dramaturgian opettaja Outi Nyytäjää (1935-2017). Esitelmän aihepiirinä on laaajasti ottaen dramaturginen ajattelu: esitelmä käsittelee jotakin dramaturgian, kerronnan, teatteria ja teatterin ja yhteiskunnan suhteisiin kuuluvaa aihetta. Ensimmäistä esitelmää pitämään on kutsuttu Juha Siltanen. Tilaisuus myös striimataan Taideyliopiston youtube-kanavalla.