Photo: Ruth Lehtola

Feel Helsinki: César Franck - urkutaiteen ''Le Grand Chef''

Lauantai, kesäkuu 8, 2019 - 19:30 - 20:15
Musiikkitalo, Organo
Konsertti
Vapaa pääsy
César Franckin urkumusiikkia.

César Franck on tituleerattu yhdeksi merkittävämmistä urkusäveltäjistä heti J.S. Bachin jälkeen. Ranskan vallankumouksen jälkeinen aika oli vaikea uruille, sillä kirkko ja valtio olivat erotettu toisistaan. Belgiassa syntynyt César Franck opiskeli Pariisin konservatoriossa ja jatkoi urkujensoiton professorina nostaen urkutaiteen tilan pohjamudista takaisin huipulle. César Franck on vallankumouksen jälkeisen ranskalaisen urkutaiteen isoisä ja merkittävä vaikuttaja.

Ranskan opintomatkaa varten Kuopiossa opiskelevat Hanna Koljonen, Kristian Saarinen ja Arttu Selonen harjoittelivat mestarikursseja varten ranskalaista urkurepertoaaria. César Franckin ’’testamentti’’ urkutaiteelle on viimeisinä vuosina syntynyt kolmen koraalin sarja. Koraali ei tässä tapauksessa tarkoita perinteistä tiettyyn virsimelodiaan perustuvaa tiukassa tyylissä sävellettyä teosta, vaan ennemminkin sävelrunomaista fantasiaa. Franck ei koskaan ehtinyt itse soittaa koraaleitaan uruilla, vaan hänen oppilaansa viimeistelivät mm. teosten esitysohjeet urkujen ääressä.

***

Feel Helsinki on Taideyliopiston ja Viini-lehden yhdessä järjestämä kaupunkifestivaali Musiikkitalossa 8. kesäkuuta. Taideyliopistossa järjestetään vuosittain yli tuhat yleisölle avointa tapahtumaa, mutta Feel Helsinki kokoaa ensimmäistä kertaa yhteen koko yliopiston osaamisen.

Kaupunkilaiset ovat tervetulleita osallistumaan, aistimaan ja kohtaamaan toisensa musiikin, taiteen, teatterin, kuvataiteen ja merkityksellisten keskustelujen äärelle. Myös perheen pienimmät on otettu huomioon.

Festivaali levittäytyy koko Musiikkitaloon ja sen terassille aamukymmenestä myöhäisiltaan saakka ja suurin osa päivän ohjelmasta on maksutonta.

Lisätietoja:
Soili Sirenne, soili.sirenne@uniarts.fi

Asiasanat