Susanna Autio, Anita Naukkarinen: Overlapping

Perjantai, lokakuu 13, 2017 - 11:00 - Sunnuntai, lokakuu 29, 2017 - 18:00
Project Room
Näyttely

Susanna Autio (s.1966) kierrättää analogisia elokuvafilmejä. Veitsen, pienen siveltimen ja suurennuslasin avulla syntyneet läpikuultavat kuvat ovat alkujaan peräisin esimerkiksi Risto Räppääjä-elokuvasta ja Nokian vanhasta kännykkämainoksesta. Alkuperästään irrotetusta kuvasta syntyy jotain täysin uutta ja tunnistamatonta, kun naarmutetut ja irrotetut suikaleet asetetaan uuteen järjestykseen. Autiota on kiinnostanut tämän tekniikan sattumanvaraisuus ja se, kuinka esittävä kuva muuttuu abstraktiksi. Kuvasarjojen muodostaman liikkeen tutkiminen on synnyttänyt sarjan veivattavia eläviä kuvia.

Autio on Suomen Taidegraafikot ry:n ja Suomen Kuvanveistäjäliiton jäsen. Hänen teoksiaan on ollut aikaisemmin esillä yksityis- ja ryhmänäyttelyissä sekä Suomessa että ulkomailla. Autio suorittaa kuvataiteen maisterin opintojaan taidegrafiikan opetusalueella. Näyttelyn teokset ovat osa hänen opinnäytetyötään.

http://susannaautio.wixsite.com/susanna-autio

Koreografin tehtävä on päättää, miten suhtautua ja eläytyä esitettävään asiaan ja miltä prosessin lopputuloksen tulee näyttää. Koreografia sisältää kaiken, mitä esiintyjän tai esiintyjien täytyy tietää ja opetella teoksen esittämiseksi koreografin haluamalla tavalla.

Esiintyjällä on tulkitsijan rooli. Tulkitsija yrittää lukea, miltä koreografi haluaa esityksensä vaikuttavan ja millaisena suunniteltujen liikkeiden jälki näyttäytyy. Tulkitsijalla on keinona väline, joka antaa tietyt rajat ja tietyn rajattomuuden. Tulkinnan tavoissa painavat ja vertautuvat esteettisen historian painolasti, visuaalisuuden kulttuuri sekä oman kehon ja mielen muistijäljet ja kipupaikat. Näin tulkintaan tulee viitteitä asioista, jotka eivät kuulu koreografiaan.

Liikettä on vaikea selittää täsmällisesti vain sanoilla, joten useimmiten koreografi opettaa haluamansa liikemateriaalin esiintyjälle ainakin osittain itse liikkeet näyttämällä. Asioita täytyy tehdä uudestaan ja niitä täytyy hapuilla.

Anita Naukkarinen (s. 1986) liikkuu töissään alueella, jossa kehollisuus, fyysisyys, läsnäolo, visuaalisuus, tahtotila, epäselvyydet, väärinymmärrykset ja uusinnat kohtaavat. Hän pohtii maalausta henkilökohtaisena kehollisen muistin suodattamana olemisen alueena.

Naukkarinen on Helsingissä asuva ja työskentelevä kuvataiteilija. Hän on valmistunut Lahden Taideinstituutista vuonna 2015 ja viimeistelee nyt maalauksen maisteriopintojaan Kuvataideakatemiassa. Näyttely on osa hänen opinnäytetyötään.

www.anitanaukkarinen.com