Maiju Hukkanen, Saara Hyvärinen

Perjantai, syyskuu 22, 2017 - 11:00 - Sunnuntai, lokakuu 8, 2017 - 18:00
Project Room
Näyttelyt

”Millaisia omia arvojamme sekoittuu rakennelmaan, jossa pyrimme tarjoamaan toisen lajin edustajalle lajityypillisen ympäristön? Onko rakennelma verrattavissa tiloihin, jotka luomme itsellemme ja siihen, miltä niissä tuntuu olla?”

Maiju Hukkasen (s.1985) teoskokonaisuus Tein sinulle hyvän kodin sisältää hiilipiirroksia ja installaatiota, ja sen taustalla on kiinnostus siihen, millainen on suhteemme muihin lajeihin sekä siihen, miten rakennamme luonnollisen kaltaisia tiloja sekä itsellemme että noille muille. Kuinka luonnonmateriaalit yhdistyvät saumattomasti muoviin, metalliin ja lasiin: liukkaisiin ja koviin pintoihin, joihin kynnet rapisevat ja hampaat uppoavat hitaammin? Näiden aiheiden parissa Hukkanen on pyrkinyt myös rikkomaan tapojaan rakentaa kuvaa ja sietämään piirrosjäljen epätäydellisyyttä.

Hukkanen on valmistunut Lahden Taideinstituutista vuonna 2013 ja suorittaa kuvataiteen maisterin opintojaan taidegrafiikan opetusalueella. Näyttelyn teokset ovat osa hänen opinnäytetyötään.

http://maijuhukkanen.com/

Saara Hyvärisen 9000 vuotta ja yksi kesä koostuu neljästä synkronoidusta videoprojisoinnista ja äänestä. Mustan huoneen installaatio on myös osa teosta, sen materiaaleja ovat kelta- ja punamultapigmentit, kanamuna, vernissa ja vesi.

"Kesäisin uin yli 9000 vuotta vanhassa järvessä, jonka pohjaan on saostunut rautaokraa. Paksuimmillaan tätä keltaista pigmenttiä  on noin puolen metrin kerros. Saostumisen nopeus on siis viisi sadasosamilliä vuodessa. Teoksessa kaivaudun jalkojeni alla olevaan maaperään. Havainnoin hitaita geologisia muutoksia ja niihin nähden häviävän hetkellisiä, mutta toistuvia kasvuprosesseja; siemenestä kehittyy kasvi, ja yhden kesän aikana lapsen aivoissa syntyy miljoonia uusia hermosoluyhteyksiä, ympäristön kannalta tärkeät hermoyhteydet vahvistuvat ja tarpeettomia karsiutuu pois."

Saara Hyvärinen (s.1979) on suorittanut kuvataiteen kandidaatin tutkinnon tila-aikataiteessa 2015. Näyttelyssä on esillä kuvataiteen maisterin opinnäytteen toinen osa, ensimmäinen osa oli esillä Kuvan Kevät -maisterinäyttelyssä 2017. Saara Hyvärinen käyttää välineenään pääasiassa liikkuvaa kuvaa. Hän asuu ja työskentelee Tohmajärvellä, Pohjois-Karjalassa.