Photo: Veikko Kähkönen

Ice Breaking Fantasies -festivaalin seminaarissa puhuttiin yhteistyöstä

Taideyliopiston ja Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun yhteinen taiteellisen tutkimuksen tohtoriohjelma TAhTO järjesti Ice Breaking Fantasies -festivaalin 19.9.–27.9.2014 Kuva/Tila-näyttelytilassa Helsingin Punavuoressa. Yli viikon kestävä festivaali oli avoin kaikille tutkivasta taiteesta kiinnostuneille.

Ohjelmaan sisältyi kaikille avoin kaksipäiväinen seminaari, jossa tohtorikoulutettavien lisäksi esiintyi taiteellisen tutkimuksen kansainvälisiä asiantuntijoita. Seminaarin keynote-puhujina oli Göteborgin yliopistosta Mick Wilson sekä Leiden yliopistosta Janneke Wesseling. Seminaarin aiheena oli Why we do what we do? ja kuten festivaalin tarkoituksena muutenkin, oli myös seminaarissa tarkoitus tehdä taiteellista tutkimusta kaikille ymmärrettäväksi. Seminaari keräsi molempina päivinä lähes 50 kuulijaa.

Miksi teemme mitä teemme
Seminaarin avasi taiteellisen tutkimuksen professori Leena Rouhiainen ja taiteellisen tutkimuksen professori Esa Kirkkopelto. Avauspuheenvuorossa Rouhiainen ja Kirkkopelto nostivat taiteellisen tutkimuksen yhdeksi tärkeäksi tekijäksi yhteistyön. He haastattelivat toinen toisiaan siitä, mitä yhteystyö voi taiteellisessa tutkimuksessa tarkoittaa. Keskustelu lähti liikkeelle yksinkertaisesta kysymyksestä: ”Mitä yhteistyötä olet tehnyt omassa taiteellisessa tutkimuksessasi?”

Yhteistyön teema sitoi niin aiheet kuin myös seminaarin puhujat yhteen, sillä taiteellisen tutkimuksen tohtoriohjelma TAhTO on Taideyliopiston kolmen akatemian, eli Kuvataideakatemian, Sibelius-Akatemian ja Teatterikorkeakoulun sekä Aalto-yliopiston yhteistyössä vuonna 2012 alkanut hanke. Seminaarissa tohtorikoulutusohjelma TAhTOn kymmenen taiteilijaa antoivat selityksensä sille mitä taiteellinen tutkimus on. He esittelivät puheenvuoroissaan omaa taiteellista työtään sekä tutkimustaan.

Seminaarin toinen keynote-puhuja Mick Wilson painotti taiteellisessa tutkimuksessa dialogin tärkeyttä myös muiden tieteen alojen kanssa. Janneke Wesseling puolestaan korosti kysymyksenasettelun tärkeyttä omassa alustuksessaan, jossa hän avasi teemaa miksi teemme mitä teemme taiteellisen tutkimuksen ajattelun kautta.