Valosuunnittelun ja LAPS:n opiskelijat kurssilla humanoidirobottien kanssa

| video

Valosuunnittelun ja Live Art and Performance Studies -maisteriohjelmien opiskelijat tutkivat humanoidirobottien kanssa työskentelyä viikon mittaisessa työpajassa Teatterikorkeakoululla helmi-maaliskuun vaihteessa.

Työpajan fasilitoijina toiminvat LAPS:n professori Ray Langenbach ja valosuunnittelun lehtori Jokke Heikkilä. Kurssin luennoitsijana vierailivat lehtorit Juha Havukumpu Metropolia-ammattikorkeakoulusta ja Ilkka Arminen Helsingin yliopiston käyttäytymistieteiden tiedekunnasta. Yhdysvaltalainen taiteilija D.A. Therrien piti videoluennon robotiikasta taiteessa, ja singaporelainen taiteilija Shawn Chua robottien ja nukketeatterin yhteyksistä.

Opiskelijoiden työpajassa käyttämät ja ohjelmoimat robotit ovat ranskalaisen Aldebaran-yhtiön Nao-humanoidirobotteja. Valosuunnittelun ja LAPS:n maisteriohjelmat tekivät yhteistyötä Helsingin Metropolia-ammattikorkeakoulun palvelurobotiikan koulutuksen kanssa, joka tarjosi robotit työpajan käyttöön.

Viikon aikana opiskelijat pohtivat kohtaamista robotin kanssa, ihmisen reaktioita ja toiveita suhteessa robotteihin sekä niiden mahdollisuuksia osallistua taiteen tekemiseen. Usein keskustelussa esiin nousi myös robottien kanssa työskentelyn eettiset kysymykset ja toiseuden kohtaaminen.

 
Kurssin aikana opiskelijat kuvasivat työskentelyään NAOjen kanssa. Katso esimerkkejä opiskelijaryhmien työstä.