Photo: Noora Lehtimäki

Avspänd stämning under inträdesprov till dans

Vad heter du och vad studerar du? I vilken årskurs går du?
Jag heter Aino Purhonen och studerar första året på utbildningsprogrammet för dans vid Konstuniversitetets Teaterhögskola.

Hur gick inträdesprovet till och vad tyckte du?
Inträdesprovet bestod av dansteknik, dansimprovisation, litet teaterimprovisation, eget solo, intervju och en koreografiuppgift.

Jag tyckte att inträdesprovet var ganska avspänt. Jag hade trott att det skulle kännas mer obekvämt. Jag hade väldigt roligt under provet och det verkade de andra deltagarna också tycka att det var. Naturligtvis är ett inträdesprov också krävande då man är spänd och vill visa sitt allra bästa.

Hur förberedde du dig inför provet? Skulle du göra någonting annorlunda nu?
Jag tycker inte att man ska förbereda sig eller planera alltför mycket inför inträdesprovet. Själv övade jag på mitt solo och funderade med tanke på intervjun över min motivation att bli antagen till utbildningen.

Jag tror inte att jag skulle förbereda mig annorlunda nu, kanske skulle jag vara mindre stressad.

Vad har du för tips till den som söker till Konstuniversitetet?
Kom ihåg att sova och att äta bra. Koncentrera dig på en sak i taget och oroa dig inte för mycket. Tänk på att juryn inte vill att du ska misslyckas, de vill bara hitta en klass med så bra dansare som möjligt. Du och juryn är på samma sida – inte emot varandra.

Vad skulle du själv ha velat veta men inte hittade/fick reda på före inträdesprovet?
Det finns väl ingenting sådant. Några kompisar har tidigare deltagit i inträdesprovet, så jag frågade dem litet om det. Mitt inträdesprov visade sig vara helt annorlunda mot deras. Jag tyckte att jag fick bra information om de olika delmomenten i provet.