Wihuris fond donerar 450 000 euro för internationalisering av musikutbildning

Jenny och Antti Wihuris fond har beviljat 450 000 euro för ett internationellt gästprogram som kommer att bedrivas vid Konstuniversitetets Sibelius-Akademi. Inom ramen för programmet inbjuds några av de mest framstående artisterna till Finland som gästande lärare.

Programmet erbjuder en ny typ av arena för internationellt samarbete och fungerar som ett skyltfönster för den finländska kompetensen inom musikbranschen.

”Musiken har varit ett av de områden som Jenny och Antti Wihuris fond har stött längst och mest. Med hjälp av gästprogrammet Sibelius Summer Academy fortsätter den finländska musiken att bli allt mer internationell och tar sig till en allt högre nivå. Universitetens grundbudgeter är mycket snäva i dag. Stiftelsernas stöd möjliggör flexibilitet och därigenom uppmuntrar universitet till nya initiativ”, konstaterar Arto Mäenmaa, representanten för Jenny och Antti Wihuris fond.

Under 2019–2022 inbjuder universitetet internationellt erkända artister att delta i gästprogrammet och arbeta med Konstuniversitetets lärare, forskare och studerande under en viss period. Allmänheten har möjlighet att njuta av de konstupplevelser som gästerna och de lokala medverkande artisterna kommer att skapa i Helsingfors. Sibelius Summer Academy är ett av Konstuniversitetets internationella initiativ. 

”Konsten är internationell till sin natur, och att man har effektiva kontakter till det globala konstfältet är ett livsvillkor för den finländska konstutbildningen. Konstens gränser har aldrig definierats geografiskt”, säger Konstuniversitetets rektor Jari Perkiömäki.

Donationen från Jenny och Antti Wihuris fond firar 135-årsdagen av sjöfartsrådet Antti Wihuris födelse den 9 oktober. Det totala beloppet på 450 000 euro fördelas på tre år.

Mer information: 
Kaarlo Hilden
dekan, Konstuniversitetets Sibelius-Akademi
kaarlo.hilden(at)uniarts.fi, tfn 040 7104312