Photo: Petri Summanen / Taideyliopisto
Tero Nauha on aloittanut Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun Live Art and Performance Studies -maisteriohjelman professorina 1. marraskuuta.

Uusi LAPS-professori Tero Nauha: Mitä tahansa voi ajatella esityksenä

Tero Nauha aloitti Live Art and Performance Studies -maisteriohjelman professorina 1. marraskuuta. Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun LAPS-ohjelma on ollut kansainvälinen suunnannäyttäjä esitystaiteen kehittymisessä ja tutkimuksessa.

Taideyliopiston oma kasvatti Tero Nauha on valmistunut Taideyliopiston Teatterikorkeakoulusta teatteritaiteen tohtoriksi vuonna 2016. Nauha on tehnyt esitystaidetta jo lähes kahdenkymmenen vuoden ajan. Hänen taiteellinen toimintansa sijoittuu performanssitaiteen, esitystaiteen ja mediataiteen leikkauspisteeseen. Teatterikorkeakoulun lisäksi hän on opettanut myös Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa. 

Nauhan työhistoriassa yhdistyvät taiteen teoria, käytäntö, monitaiteisuus sekä kansainvälisyys. Nämä osa-alueet kuuluvat vahvasti myös LAPS-ohjelman profiiliin. Nauha haluaakin vahvistaa ohjelman yhteyksiä ulkomaailmaan.

– LAPS-ohjelman opiskelijoista suurin osa tulee ulkomailta. Haluan kehittää ohjelman yhteistyötä muiden laitosten kanssa sekä Suomessa että kansainvälisesti niin, että opetuksessa suomalainen taideyhteisö ja kansainväliset yhteydet olisivat läsnä luontevasti rinnakkain. Näin toivottavasti myös välttäisimme aivovuotoa Suomesta maailmalle, Nauha toteaa.

Uudella professorilla on intoa kehittää ohjelmaa uusiin suuntiin.

– Käytännössä mitä tahansa voidaan ajatella esityksenä. Minkälainen on vaikkapa talouden tai yritysympäristön performanssi? Haluaisin kehittää LAPSia ohjelmaksi, jossa voisimme tutkia esimerkiksi virtuaalista ja digitaalista ympäristöä esitystaiteen näkökulmasta.

Live Art, eli esitystaide on kehittynyt paljon LAPS-ohjelman alkuajoista. Ala on monimuotoistunut, mikä näkyy tekijöiden taustoissa. Esitystaiteen pariin hakeutuvat niin kuvataiteilijat, tanssijat kuin dramaturgitkin. Nykyisten opiskelijoiden joukosta löytyy myös journalisti.

– Esitystaiteesta on tullut Suomessa yksi näkyvimmistä esittävien taiteiden muodoista. Kymmenessä vuodessa ala on muuttunut tee-se-itse-meiningistä ammattimaisemmaksi toiminnaksi.

LAPS-ohjelmassa taiteellinen toiminta on vuoropuhelussa teorian kanssa, jota Nauha ei myöskään unohda.

– Teoriaopinnot vievät samalla eteenpäin myös taiteellista tutkimusta, joka on muutenkin korkealla tasolla Teatterikorkeakoulussa. LAPS-ohjelman tutkintovaatimuksiin sisältyy taiteellisen tutkimuksen menetelmien käyttö. Monelle aloittavalle opiskelijalle tutkimuksen tekeminen voi olla kuitenkin täysin uutta.


Hae LAPS-ohjelmaan

Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun LAPS-maisteriohjelma hakee uusia opiskelijoita tammikuun 2019 haussa. 

Tutustu koulutusohjelmaan.
Lue lisää hakemisesta.