Teaterhögskolans Årets Alumni är Sue Lemström

Teatterikorkeakoulun Alumnit ry -Teaterhögskolans Alumner rf har valt årets alumni 2018: skådespelare Sue Lemström.

Årets alumni 2018 publiceras den 10 december på Lavaklubi i Helsingfors samband med tillställningen Teatteriväen kauneimmat joululaulut.

Sue Lemströms karriär som skådespelare började för snart 50 år sedan. Hon utexaminerades från Svenska Teaterskolan i Helsingfors 1974, men medverkade redan 1969 i den historiska musikalen Hår som sattes upp av en utomstående grupp på Svenska Teatern. Samma år, 1969, segla hon ut med Hafsårkestern på Skärgårdsteaterns första turné.

Sue Lemström ha arbetat på de flesta finlandssvenska scener. Sin första fasta anställning fick - eller tog - hon på Svenska Teatern 2011. Sue Lemström tilldelades Pro Finlandia 2008.

Årets Alumni 2018
Ingen är som Sue. Som konstnär, skådespelare och människa är hon unik. Hennes väsen fångar blicken på scenen. Hennes skratt är varmt, kännspakt och uttrycksfullt. Hennes uttryck kan vara stort och expressivt, men också ödmjukt, fokuserat och känslosamt. Sues sätt att ”tänka teater” har en alldeles speciell kvalitet, som är vist och insiktsfullt, närvarande.