Photo: Kristine Matilainen
Taideyliopiston opiskelijat vasemmalta: Petra, Annukka ja Helena Teatterikorkeakoulusta sekä Aili Sibelius-Akatemiasta.

Taideyliopiston opiskelijat tutustuvat taiteen tekemiseen Palestiinassa

Mikä on taiteen sija konfliktin keskellä? Neljä Taideyliopiston opiskelijaa on lähtenyt helmikuun alussa kolmeksi kuukaudeksi Palestiinaan tutustumaan taiteen tekemiseen alueella.

Teatterikorkeakoulun teatteripedagogiikan opiskelijat PetraHelena ja Annukka ovat Palestiinassa työharjoittelussa. Musiikkikasvatuksen opiskelija Aili tekee vaihto-opintoja sikäläisessä yhteistyökoulussa, Edward Said National Conservatory of Musicissa. Syy lähtemiseen on kaikilla yhteinen: aito innostus uuden kokemista kohtaan ja uteliaisuus siihen, miten taiteen tekeminen ja opetus omalla taiteenalalla toimii vieraassa kulttuurissa.

Opiskelijat majoittuvat Betlehemiin ja tarkoituksena on työskennellä Länsirannan pakolaiskylissä. Petra, Helena ja Annukka suunnittelevat teatterityöpajojen tekoa yhteistyössä paikallisten tahojen kanssa. Palestiinalaisia 17-30-vuotiaita nuoria osallistetaan erilaisia teatterimenetelmiä käyttäen. Muun muassa improvisaatiosta sekä liike- ja ääniharjoitteista luodaan esitys, joka on osallistujiensa näköinen. Musiikillisia apuja saadaan tarvittaessa myös Aililta. Aili opettaa musiikkia pakolaiskylissä vaihto-opintojensa lisäksi.

Konfliktialueilla taiteen merkitys korostuu. Aktiivista teatteritoimintaa on syntynyt paikallisten toimesta esimerkiksi Freedom Theatre -nimisen teatterikeskuksen muodossa. Jeninin pakolaisleiriltä syntyneen Freedom Theatren kansainvälinen kiertue ulottui Suomeenkin vuonna 2012. Erityistä teatterissa on ollut palestiinalaisten ja juutalaisten välinen yhteistyö, joka on alusta alkaen ollut luonnollisena osana sen toimintaa.

Näkökulmaa konfliktin ja taiteen väliseen suhteeseen tuo Rajalla-blogi, jossa Palestiinaan lähteneet opiskelijat kirjoittavat vaihdostaan. Blogin avaa kirjoitus Sini Paloheimolta, joka on opinnoissaan tutkinut palestiinalaiskristittyjen vähemmistöä sekä kristillistä sionismia. Blogi on luettavissa osoitteessa: http://www.uniarts.fi/blogi/rajalla.

Vaihtoyhteistyötä on ollut suunnittelemassa Teatterikorkeakoulun lehtori Ville Sandqvist. Vaihtomahdollisuus on saatu Cimon North-South-South -verkoston kautta, jossa Taideyliopisto on myös osallisena. Yhteistyöyliopistona Palestiinassa toimii Birzeit University, johon Edward Said National Conservatory of Music kuuluu.