Photo: Lilli Haapala

Taidesäätiö Meritan Nuori taiteilijalupaus -apuraha biotaiteilija Lilli Haapalalle

Taidesäätiö Meritan 22 000 euron Nuori Taiteilijalupaus -apurahan saaja on vuonna 2018 kuvataiteilija Lilli Haapala.

Nuori taiteilijalupaus -apuraha on Taidesäätiö Meritan ja Taideyliopiston Kuvataideakatemian yhteistyö, jossa säätiö suuntaa apurahan Kuvataideakatemiasta vastavalmistuneelle kuvataiteen maisterille. Apuraha on suuruudeltaan 22 000 euroa, ja se on tarkoitettu lahjakkaan ja kehittymiskykyisen kuvataiteilijan taiteelliseen työskentelyyn. Päätöksen apurahansaajasta tekee taidesäätiön hallitus.

Lilli Haapala (s. 1984) tutkii taiteessaan ihmisen suhdetta luontoon ja osallistuu teoksillaan posthumanistiseen keskusteluun. Haapalan lähtökohdat ovat valokuvaamisessa, ja hän on valintalautakunnan mukaan kehittynyt taiteessaan dynaamisesti lyhyessä ajassa. Hän työskentelee monipuolisesti tehden tilateoksia, liikkuvaa kuvaa ja julkaisuja. Haapala on vienyt biotaiteen kenttää suuntaan, jossa mielenkiintoisella tavalla korostuu tutkimuksellisuus ja laboratoriomaisuus.

– Taidesäätiö Meritan Nuori taiteilijalupaus -apuraha merkitsee minulle mahdollisuutta jatkaa taiteellisen työni tekemistä minulle tärkeiden aiheiden parissa. Ulkopuolelta tuleva tuki ja kannustus vahvistaa myös omaa luottamusta taiteilijana toimimiseen niin tässä hetkessä kuin tulevaisuudessakin, sanoo Lilli Haapala.

– On aivan loistavaa, että Merita-palkinto on suunnattu Taideyliopiston Kuvataideakatemiaan – kyse on huomattavasta taloudellisesta tuesta alumnillemme, sekä myös tärkeästä symbolisestä eleestä: Suomessa on lahjakkaita nuoren polven kuvataiteilijoita, ja heitä kannattaa tukea! sanoo Kuvataideakatemian dekaani Jan Kaila.

Taidesäätiö Meritan ja Taideyliopiston Kuvataideakatemian yhteistyösopimuksen mukaisesti apuraha myönnettiin Kuvataideakatemiasta valmistuneelle taiteilijalle nyt kolmatta kertaa. Valintalautakuntaan kuuluivat Jyväskylän yliopiston taidehistorian professori Heikki Hanka, Taidesäätiö Meritan asiamies Anu Kehusmaa, Kuvataideakatemian dekaani Jan Kaila, Kuvataideakatemian taidegrafiikan professori Annu Vertanen sekä Kuvan Kevät -näyttelyn tuottaja Anni Anttonen.

Lisätietoja antavat 

Anu Kehusmaa
Asiamies, Taidesäätiö Merita
+358 41 437 7566, anu.kehusmaa (at) artmerita.fi
www.artmerita.fi/fi/apurahat

Reeta Holma
Viestinnän asiantuntija,
Taideyliopiston Kuvataideakatemia
+358 45 657 9347, reeta.holma (at) uniarts.fi

Lehdistökuvat pyynnöstä: reeta.holma (at) uniarts.fi

Tutustu taiteilijan teoksiin: www.lillihaapala.com

Taidesäätiö Merita sr on yleishyödyllinen säätiö, jonka tarkoituksena on toimia suomalaisen taiteen ja taidehistorian tutkimuksen hyväksi. Säätiö ylläpitää ja kehittää omistamaansa taidekokoelmaa, antaa teoksiaan lainaksi taidenäyttelyihin sekä myöntää apurahoja taiteilijoille ja taidehistorian tutkijoille.

Taideyliopiston Kuvataideakatemia on kuvataiteisiin keskittynyt kansainvälinen taideakatemia ja ainoa laatuaan Suomessa. Se tarjoaa korkeatasoista opetusta kuvanveistossa, liikkuvassa kuvassa, maalaustaiteessa, paikka- ja tilannesidonnaisessa taiteessa, taidegrafiikassa ja valokuvataiteessa, ja on uranuurtaja taiteellisen tutkimuksen saralla. Kuvataideakatemia on kouluttanut kuvataiteilijoita jo vuodesta 1848. Kuvataideakatemia on osa Taideyliopistoa Sibelius-Akatemian ja Teatterikorkeakoulun kanssa.