Photo: Karoliina Pirkkanen
Säveltäjä Uljas Pulkkis

Suomalais-amerikkalaisena yhteistyönä syntyy uusi Tšernobyl-aiheinen ooppera

Uusi oopperatuotanto yhdistää Thornton School of Music at University of Southern Californian ja Taideyliopiston Sibelius-Akatemian. Ooppera, jonka nimi on All the truths we cannot see. A story of Chernobyl 1986 saa ensi-iltansa Helsingissä maaliskuussa 2021 ja Los Angelesissa huhtikuussa 2021. Teoksen säveltää Sibelius-Akatemian tohtoriopiskelija, maailmallakin tunnustettu säveltäjä Uljas Pulkkis. Se perustuu amerikkalaisen kirjailijan ja musiikintutkijan Glenda Dawn Gossin librettoon.

Oopperan ohjaa Thornton School of Musicin professori Kenneth Cazan. Esitykset johtaa Sibelius-Akatemian oopperakoulutuksen professori Markus Lehtinen. Yhteistyö on osa molempien oppilaitosten oopperan opiskelijoiden koulutusta. Sibelius-Akatemia ottaa uusia oopperakoulutuksen maisteriopiskelijoita joka toinen vuosi, ja keväällä 2019 valittavat uudet opiskelijat pääsevät mukaan tähän kansainväliseen produktioon.

- Tämä hanke on erinomainen esimerkki yhteistyöstä, jossa opiskelijat yhteistyössä saavat aikaan jotain uutta ja ainutlaatuista. Osotamme innolla tätä laajaa ja varmasti palkitsevaa yhteistyötä, toteaa Lehtinen.

- Kaksi maailman johtavaa musiikkikoulua pääsee tekemään yhteistyötä sekä musiikillisesti, poliittisesti että sosiaalisesti merkittävässä tuotannossa. Tapahtumalla, johon ooppera perustuu, oli kansainvälisiä vaikutuksia ja se tapahtui ennen kuin suurin osa nykyisistä opiskelijoistamme syntyikään. Tällä yhteistyöhankkeella on mahdollisuus tehdä elämää mullistava vaikutus niin opiskelijoihimme kuin yleisöönkin. Kansainvälinen yhteistyömme vahvistaa tätä viestiä, sanoo Thornton School of Musicin dekaani Robert Cutietta.

Yhteistyötä tukee Friends of Sibelius Academy -yhdistys Yhdysvalloissa. Sekä sen että muiden järjestöjen taloudellinen tuki on välttämätöntä tällaiselle suuren mittakaavan hankkeelle. Myös yksityisten tukijoiden apu on erittäin tärkeää. Yksittäisille sponsoreille tarjoutuu ainutlaatuinen mahdollisuus seurata uuden oopperan syntymistä: miten kaikki elementit ovat mukana ja miten oppilaat kasvattavat rooliaan ​​tuotannossa - ja paljon muutakin. Lisää tietoa osallistumismahdollisuuksista ilmoitetaan myöhemmin.

Lisätiedot

Tuovi Martinsen, kansainvälisten asioiden päällikkö
Taideyliopiston Sibelius-Akatemia

Markus Lehtinen, oopperakoulutuksen professori
Taideyliopiston Sibelius-Akatemia

Lisätietoja oopperakoulutuksesta Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa

Lue lisää hakemisesta Taideyliopiston Sibelius-Akatemian 2,5-vuotiseen maisterivaiheen oopperakoulutukseen