Photo: Heta Saukkonen
Talven nuoret taiteilijat -sarja aloittaa Taideyliopiston Sibelius-Akatemian tapahtumakevään Musiikkitalossa 9.1.–1.2.2019. Laulaja-lauluntekijä Anni& (Annika Tepponen) esiintyy sarjan viimeisessä konsertissa 1. helmikuuta.

Sibelius-Akademins vårsäsong 2019 har publicerats

Konstuniversitetets Sibelius-Akademis vårprogram 2019 har publicerats på uniarts.fi/sv/kalender, och biljetterna kommer till försäljning den 17 december kl. 9.00 på Ticketmaster.

Konsertsäsongen inleds den 9 januari med Johanna Kilpijärvis gambakonsert som ingår i serien Vinterns unga artister. Resten av konserterna i serien ordnas i Musikhuset den 15 januari–1 februari.

I januari får vi höra Sibelius-Akademins symfoniorkester spela under ledning av Atso Almila, som är inne på sitt sista år som professor. Konserten äger rum i Johanneskyrkan den 26 januari. Symfoniorkestern uppträder också i Musikhuset den 5 april och i Träskändahuset den 6 april med Eva Ollikainen som dirigent.

Sibelius-Akademin är aktivt med i programmet för festivalen Musica nova Helsinki i februari. Sibelius-Akademins ensemble för samtida musik NYKY Ensemble och ämnesgruppen för musikteknologi är med i operan FLASH FLASH – andy warhols två dödsfall, som framförs i Musikhuset den 9–10 februari och på Esbo stadsteater den 13–16 februari. Publiken har redan länge väntat på ett uruppförande av detta kulturellt betydelsefulla verk. Operan har komponerats av Juhani Nuorvala och Erik Söderblom ansvarar för regi. Operan görs som ett samarbete mellan Esbo stadsteater, festivalen Musica nova Helsinki, Konstuniversitetet och Aalto-universitetet.

Sibelius-Akademin är representerad i Musica nova även genom en konsert som ingår i projektet Lyssna, jag komponerar! den 8 februari och genom NYKY Ensembles konsert Boulez & Cage den 9 februari.

Under våren fungerar Musikhuset som plats för två temafestivaler ägnade åt klassisk musik, nämligen gitarr- och cellomusik. Cellofest.fi, som initierades av professor Martti Rousi, ordnas i Musikhuset den 1–7 februari. Matinékonserterna som ingår i festivalens program arrangeras även i centrumbiblioteket Odes aula. Sibelius-Akademin är medorganisatör för festivalen. Sibelius Academy Guitar Festival däremot bjuder på klassisk gitarrmusik i Musikhuset den 10–14 april.

Som vårens produktion inom akademins operautbildning sätts upp G. F. Händels Alcina. Operan framförs i Musikhusets Sonore-sal den 5–9 april och i Träskändahuset den 15 april.

Under vårens lopp får vi lyssna på flera konserter för magisterexamen i jazz. I april spelar kontrabasisten Kaisa Mäensivu och pianisten Arto Ikävalko (4.4) samt Joonas Tuuri och Riikka Keränen (15.4) sina examenskonserter. Henri Lyysaaris kompositioner för jazzensemble får vi höra den 3 maj. Publiken får njuta av jazzmusik under vårsäsongen även när kontrabasisten Tuure Koski (11.2) och pianisten Jussi Fredriksson (27.5) spelar konserter i Musikhuset som en del av sina konstnärliga doktorsexamina.

Mer information

Produktionschef Miisa Järvi
tfn 040 710 4334
miisa.jarvi@uniarts.fi

 

Ämnesord