Photo: Ulla Nikula
Dragspelaren Antti Paalanen och skådespelaren Jarkko Lahti frambringar Finland 100 -jubileumsårs konsert till Musikhuset den 7. april.

Sibelius-Akademins vårprogram för 2017 fokuserar på det 100-åriga Finland

Konstuniversitetets Sibelius-Akademis vår 2017 är fylld av evenemang och bjuder på konserter av Sibelius-Akademins studerande, lärare och nyutexaminerade alumner i Helsingfors Musikhus och kyrkor. Under våren firar Sibelius-Akademin det 100-åriga Finland med sex speciella konserter.

Musikhusets Finland 100-konserter presenterar inhemska operapärlor (18.2), musikteknologers tolkning av Finland som en del av världen med sitt Vaggvisor för vuxna-verk (14.3) samt en folkmusikkonsert av dragspelaren Antti Paalanen och skådespelaren Jarkko Lahti där de tolkar finländsk folkdiktning samt texter av Nils-Aslak Valkeapää, Ari-Pekka Lahti och Henrik Ibsen (7.4). Ämnesgruppen för vokalmusik samarbetar med Konstmuseet Sinebrychoff i en konsertserie vid namn Oskarpa sånger, skarpa ekon, som presenterar den klassiska finländska sångrepertoaren från självständighetstiden (5.2, 26.3 och 7.5). Konsertserien fortsätter även under höstsäsongen.

I januari inleds konsertserien Vinterns unga artister som är en fortsättning på traditionen av Sommarens unga artister-serien, som inleddes sommaren 2013. Syftet med båda serier är att lyfta fram studerande som nyligen har utexaminerats och bedrivit sina studier med framgång. Denna gång gästas serien av pianisterna Matleena Nyman och Joel Papinaho, cellisten Lukas Stasevskij samt barockviolinisten Anna Rainio, en virtuos inom tidig musik.

Utländska stjärnor kommer på besök som gästlärare och musiker

Sibelius-Akademin har äran att vara värd för många utländska gäster också nästa år och får njuta av deras undervisning, mästarkurser och konserter. En av säsongens intressantaste gästkonserter är fortepianovirtuosen Malcolm Bilsons recital i Tyska kyrkan den 22 maj.

Den 20 maj besöker det amerikanska Curtis Institute of Music-konservatoriets symfoniorkester sin partnerskola Sibelius-Akademin för att ge en konsert i Musikhuset. Orkestern dirigeras av Osmo Vänskä. Samarbetet mellan musikhögskolor står i fokus också den 12 och 13 maj när Hannovers musikhögskolas symfoniorkester uppträder i Musikhuset och Träskändahuset som Sibelius-Akademins symfoniorkesters gäst. Musiker från dessa två skolor kommer att bilda en samarbetsorkester som dirigeras av den japanskfödde dirigentprofessorn Eiji Ōue. Även Sibelius-Akademins kammarorkester gästas av en internationell talang när den ungerskfödde toppviolinisten Barnabás Kelemen dirigerar orkestern och uppträder också som solist i en konsert i Tempelplatsens kyrka den 27 januari.

Ämnesgruppen för jazz får besök av bland annat saxofonisten Will Vinson (23.3) samt basisten Darryl Hall (6.5) under våren.

Opera och musikteater

Genast i början av året från den 26 till den 28 januari uppförs samproduktionen Sondheim! En upptäcktsresa genom Stephen Sondheims texter och musik av Teaterhögskolans skådespelare och Sibelius-Akademins kapellmästarstuderande och övningsorkester i Musikhusets Sonore-sal. Regissör för föreställningen är Jukka Ruotsalainen, medan Atso Almila och Markku Luuppala ansvarar för musikalisk instruktion.

Sibelius-Akademins opera framför en moderniserad version av Benjamin Brittens opera En midsommarnattsdröm, med föreställningar från den 22 till den 29 april. Operan regisseras av den brittiska gästen Victoria Newlyn.

Sibelius-Akademins evenemangskalender för våren är tillgänglig i sin helhet på adressen http://www.uniarts.fi/sv/kalender, och biljetter kan köpas fr.o.m. måndag 19.12 via Ticketmaster.

Mer information

Produktionschef Miisa Järvi
tfn 040 710 4334