Photo: Viena Kangas
På Sirkku Rintamäkis fjärde påbyggnadsexamenskonsert närmar vi oss och psalmen genom musik, bildkonst och dans i Musikhusets Organo-salen 13 Oktober.

Sibelius-Akademins höstsäsong 2018 har publicerats

Konstuniversitetets Sibelius-Akademis höstsäsong 2018 har publicerats på uniarts.fi/sv/kalender, och biljetterna kommer till försäljning den 18 juni kl. 19.00 på Ticketmaster.

Evenemangssäsongen startas av saxofonkonstnären Kalle Oittinen som spelar duosonater komponerade för saxofon tillsammans med sina vänner den 16 augusti i samband med Sommarens unga artister -serien. De övriga konserterna i serien hålls i Musikhuset den 21–30 augusti.

Sibelius-Akademins kör, som startade sin verksamhet hösten 2016, bjuder på två jazzkonserter med intryck från big band-musiken i augusti. Professor Jesper Holm från Danmark dirigerar kören i Träskändahuset den 24 augusti och i Musikhuset den 25 augusti.

Till ett av säsongens intressantaste evenemang hör den första egen musikalkonserten som elva stycken studerande på studiehelheten i musikteater på Konstuniversitetet har medverkat i. De framtida professionella musikteaterutövare kommer att framföra dramatiserade scener ur en rad musikaler som representerar olika stilar och tidsperioder den 18 december i Musikhusets Black Box-sal.

Fransk orkestermusik och opera

Sibelius-Akademins symfoniorkester uppträder under ledning av grekiske dirigenten Kornilios Michailidis i Musikhusets konsertsal den 29 september. Konserten är samtidigt en del av Michailidis magisterexamen. I programmet ingår musik av olika franska kompositörer. Det franska temat fortsätter med en konsert av Academy Woodwinds, som uppträder under ledning av Petri Komulainen i Tölö kyrka den 26 oktober.

Som höstproduktion inom Sibelius-Akademins operautbildning sätts upp Benjamin Brittens The Rape of Lucretia. Operan regisseras av brittiska Victoria Newlyn, och den framförs i Musikhusets Sonore-sal den 16–23 november.

Rytmmusik spelas på festivaler

DIG.-festivalen är ett evenemang som varje höst arrangeras av ämnesgruppen för jazz, och denna gång presenterar den de just nu mest intressanta sångtolkarna bland jazzvärldens toppar i Musikhusets Black Box-sal den 3–5 oktober. Artistuppbådet på DIG. Voice omfattar René Marie (USA), Sinne Eeg Group (DEN), Christie Dashiell Quartet (USA), Luiz Murá & Gustav Lundgren (BRA/SWE), Gustav Lundgren feat. Peter Asplund, Mikko Helevä & Jussi Lehtonen (SWE/FIN) och Riikka Keränen Resonance (FIN).

I Sibelius-Akademins utbud av festivaler ingår även i år musikteknologernas egen MuTeFest’18 och Global Fest arrangerad av utbildningsprogrammet Global Music. MuTeFest ordnas i Musikhuset och i klubb Kaiku mellan den 26 och 30 november och Global Fest i Musikhuset mellan den 3 och 5 december.

Mer information

Produktionschef Miisa Järvi
tfn 040 710 4334

Ämnesord