Photo: Heikki Tuuli

Sibelius-Akademin och Juilliards gemensamma orkester firar Finlands hundraårsjubileum

Symfoniorkestern som leds av Esa-Pekka Salonen konserterar i Helsingfors, Stockholm och New York i augusti och september 2017.

Konstuniversitetet Sibelius-Akademin och det världsberömda konstuniversitet Juilliard School i New York bildar en gemensam symfoniorkester för att fira Finlands hundraårsjubileum. Den gemensamma orkestern spelar i Musikhuset i Helsingfors den 26 augusti, på Östersjöfestivalen i Stockholm den 28 augusti och på Lincoln Center i New York den 5 september 2017. Orkestern leds självklart av alumnen vid Sibelius-Akademi, Esa-Pekka Salonen.

Konsertprogrammet består av finländsk och amerikansk musik. Vi får höra Jean Sibelius Lemminkäinen, op. 22 (1895/97), Esa-Pekka Salonens Mania (2000) samt Steven Stuckys Radical Light (2006–07), som inspirerats av Sibelius fjärde och sjunde symfonier. Som solist i Salonens verk framträder cellisten Jonathan Roozeman. Av orkesterns omkring 80 musiker kommer hälften från Sibelius-Akademin och hälften från Juilliard. Sibelius-Akademins studerande väljs ut genom provspelningar i februari-mars.

Tuomas Auvinen, dekan på Sibelius-Akademin och ansvarig för helheten, gläds åt att turnén med den gemensamma symfoniorkestern infaller under Finlands 100-årsjubileum.

– Det är härligt att kunna fira det hundraåriga Finland med ett studerandeprojekt i samarbete med Juilliard, som utsetts till världens bästa konstuniversitet, och Esa-Pekka Salonen. Vi förenar ungdomlig entusiasm med traditionellt kunnande. Vi blickar djärvt och internationellt mot framtiden. Den höga utbildningsnivån och internationalismen är rätt färdkost även för de följande hundra åren i Finland, säger Auvinen.

Världens bästa konstuniversitet tillsammans

Juilliard School, som grundades 1905, anses vara världens bästa scenkonstuniversitet. I mars förra året placerade sig skolan på första plats i den internationella QS-universitetsrankningen, där man för första gången bedömde utbildningar inom konstarterna. Sibelius-Akademin kom på sjunde plats och var det enda finländska universitet i som rankades bland de tio bästa inom sitt område.

Sibelius-Akademins samarbete med Juilliard inleddes 2005, då den amerikanska skolans symfoniorkester gästade Helsingfors som en del av skolans 100-årsturné. Samarbetet fortsatte 2013 med stöd av Jane och Aatos Erkkos stiftelse då den gemensamma kammarorkestern med studerande från båda skolorna gästspelade i New York och Helsingfors.

Även turnén sommaren 2017 genomförs med betydande stöd av Jane och Aatos Erkkos stiftelse. Turnén ingår i programmet för firandet av Finlands hundra år av självständighet, och stöds av projektet Finland 100. Samarbetspartner är även Sibelius-Akademins stödstiftelse och Wärtsilä.

Repetitionsperioden inför turnén hålls i Helsingfors 23–26 augusti 2017.

Ytterligare information:
Vicedekan Olli-Pekka Martikainen
Konstuniversitetet Sibelius-Akademin
tfn 040 710 4281, olli-pekka.martikainen(AT)uniarts.fi

Ytterligare information om tidtabellen för Sibelius-Akademins symfoniorkester och musiker:
Intendent Anna Rombach
tfn 040 710 4333, anna.rombach(AT)uniarts.fi