Sibafest 2016 för dig till världen av film

Sibelius-Akademins egen festival ordnas i Musikhuset den 30.1.–6.2.2016

Konstuniversitetets Sibelius-Akademin arrangerar Sibafest vartannat år, och nu erövrar musikfestivalen Musikhuset i Helsingfors för sjätte gången den 30.1.–6.2.2016. Man kan tjuvstarta med två Pre-Sibafest-konserter redan fredagen den 29 januari. Festivalen presenterar konstens mångfald vid Sibelius-Akademin för publiken i ett kompakt och intressant paket. Programmet som består av över 30 konserter och andra evenemang är sammanställt av Jukkis Uotila, professor i jazzmusik. I år är det övergripande temat film.

– Under veckan får vi höra ett brett urval av musik från klassisk till nutida musik, jazz och folkmusik. Visualisering och teknologi är också starkt närvarande i uppträdanden. Man kan även fördjupa sig i temat lite mera genom att besöka föreläsningskonserter och paneldiskussioner före konserter, beskriver Jukkis Uotila upplevelser som festivalen erbjuder.

I år ska uppträdanden arrangeras också utanför Musikhuset. Man kan njuta av konserter i Tempelplatsens kyrka och Berghälls kyrka, och det ska också finnas överraskande pop-up-uppträdanden i Helsingfors centrum.

I huvudrollen: studenter och alumner

Sibelius-Akademins studenter och alumner är i huvudrollen i festivalen. Universitetets nya professorer och andra lärare samt intressanta gästsolister och -grupper ska också ge sitt eget bidrag till programmet.

– Harmonin av olika musikgenrer ska kanske synas bäst i konserten som hedrar vår nationellt älskade Vesa-Matti Loiri. Sibelius-Akademins alumner och studenter samt berömda gästartister ska uppträda musik som har påverkat ”Vesku” speciellt starkt – ett soundtrack till hans liv – i Musikhusets konsertsal den 2 februari. Resultatet ska komma som en överraskning till och med för hedersgästen själv, berättar Uotila.

I festivalens öppningskonsert hör vi jazzmusik som har fått sin inspiration från filmer. Den visuellt imponerande konserten ska ha flera utländska stjärnor: jazzsaxofonisten Joe Lovano med sin kvartett, trumpetaren Tim Hagans och kapellmästaren Vince Mendoza, som dirigerar Sibelius-Akademins Big Band, sammansatt av jazzalumner, i konsertens andra del. I avslutningskonserten den 6 februari uppträder Sibelius-Akademins symfoniorkester musik av Kurt Weill och Aaron Copland med ledning av kapellmästaren John Storgårds. Öppnings- och avslutningsceremonier äger rum i Musikhusets konsertsal.

Sibafest har program också för barn och yngre tonåringar. På öppningsdagen firar vi familjedagen genom konserter och workshoppar, som välkomnar alla barn och vuxna med barnasinnet oavsett ålder. Efter evenemangen på familjedagen får vi se Lilla trollflöjten-operan som hade premiär på Nyslotts operafestival och passar för alla barn från 7 år och uppåt. Skolklasser kan också besöka kostnadsfria framställningar av operan måndagen den 1 februari.

Hela programmet: www.sibafest.fi

Biljetter från Lippupalvelu
Tweeta: @sibafest, #sibafest
Tyck om oss på Facebook: www.facebook.com/Sibafest
Läs programbladet här (pdf)!

Ytterligare information, intervjuförfrågningar, fribiljetter för media och bilder

Producent Hans Tinell
tfn. 040 710 4318
hans.tinell@uniarts.fi

Marknadsföringsplanerare Johanna Laitinen
tfn. 040 710 4214
johanna.laitinen@uniarts.fi

***

PS: Inspirerade av festivalens tema gjorde vi också vår egen film. Det här människonära dokumentet berättar om 33-årige Jouni och hans kärlek till jazzmusik. Varför har Jouni slagit läger framför Musikhuset tre månader före Sibafest?