Photo: Petri Summanen

Lars-Gunnar Nordströms stora boksamling donerades till Bildkonstakademin

Bildkonstakademins bibliotek har fått en betydande bokdonation från Lars-Gunnar Nordströms stiftelse. Katalogisering av donationssamlingen görs gradvis så att den i framtiden är tillgänglig till alla kunder.  

Lars-Gunnar Nordströmin Säätiö – Lars-Gunnar Nordströms Stiftelse – Foundation for Constructive Art har donerat bildkonstnären Lars-Gunnar Nordströms (1924–2014) privatbibliotek till Bildkonstakademins bibliotek.

Donationssamling omfattar cirka 2000 volymer. Samlingen består av litteratur om bildkonst, såsom utställningspublikationer.  

Donationen ombildas till en specialsamling, och dess namn kommer att vara Lars-Gunnar Nordströmin kirjakokoelma – Lars-Gunnar Nordströms boksamling. Materialet blir tillgänglig till bibliotekets kunder med tiden. Samlingen kommer att katalogiseras också i ARSCA, som är en databas med samlingar av konsthögskolornas bibliotek.

Nordström, som avled förra året, är känd för sina stora målningar i starka färger och för sina stålskulpturer.

– Samlingen har konsthistorisk betydelse. Den erbjuder en möjlighet att betrakta vilken typ av litteratur en central modernist och den abstrakta konstens föregångare har valt till sin egen bokhylla och avgöra, hur dessa val påverkade Nordströms egen konst, säger stiftelsens ordförande Mauri Niemi.

Donationen är betydande för Bildkonstakademins bibliotek, eftersom den innehåller verk som inte tidigare har ingått i bibliotekets samlingar.

– Jag anser att studenter, lärare och forskare inom bildkonst ska få mycket glädje och nytta av samlingen, säger Minna Meronen, informatiker i Bildkonstakademins bibliotek.

Bildkonstakademins bibliotek är öppet för alla och ligger i Vallgård i Helsingfors, på adressen Elimägatan 25 a. Biblioteket specialiserar sig på bildkonst och är en del av Konstuniversitetets bibliotek.