Photo: Elmar Vestner
Elmgreen & Dragset.

Kuratorerna för Instanbulbiennalen inleder Bildkonstakademins vårtermin med en föreläsning

Konstnärsduon Elmgreen & Dragset kommer till Helsingfors den 11 januari för att hålla en föreläsning på Bildkonstakademins Exhibition Laboratory.

Elmgreen & Dragset arbetar ofta i det offentliga eller halvoffentliga rummet, och deras verk behandlar teman kring det offentliga rummet, identitet, makt och geopolitik både på ett tragiskt och humoristiskt sätt på samma gång. Ett av deras senaste offentliga konstverk är en stor skulptur vid namn Van Gogh’s Ear framför Rockefeller Center i New York. Duon är mycket aktuell också därför att de har valts till kuratorer för biennalen i Istanbul 2017. 

Konstnärsduon består av Michael Elmgreen (f. 1961 i Köpenhamn) och Ingar Dragset (f. 1969 i Trondheim). Elmgreen & Dragset representerar banbrytande konstnärskap som präglas av konstnärernas mångfasetterade roller; Elmgreen och Dragset arbetar tillsammans och även som kuratorer. Duons verk har visats i världens viktigaste konstbiennaler och flera internationella utställningar under 2000-talet, och de har kuraterat bland annat den nordiska paviljongen på Venedigbiennalen 2009. Tillsammans har de arbetat sedan 1995 och nuförtiden bor de i Berlin.

Elmgreen & Dragset ansvarar för den andra föreläsningen i serien Saastamoinen Keynote Lecture. Serien inleddes i januari 2015 med Okwui Enwezor, direktör för Haus der Kunst i München och kurator för Venedigbiennalen 2015, som keynotetalare. Förutom föreläsningen som ordnades i Exhibition Laboratory träffade Enwezor Bildkonstakademins studerande och bekantade sig med deras verk. 

Bildkonstakademins magisterstuderande förbereder sig för Elmgreen & Dragset-duons besök bland annat genom att delta i en workshop under ledning av Anssi Pulkkinen och Taneli Rautiainen, som behandlar konstnärsduons tänkande och verk.

Konstuniversitetets Bildkonstakademi bjuder in internationellt betydelsefulla och välkända konstaktörer som Saastamoinen Keynote-talare: konstnärer, kuratorer, skribenter eller tänkare som har varit av central betydelse för nutidskonst. Föreläsningen ordnas en gång per år med stöd av Saastamoinenstiftelsen, och den är en del av ett samarbete mellan stiftelsen och Bildkonstakademin som syftar till att främja högklassig internationalisering av bildkonstutbildningen. 

Elmgreen & Dragset: Saastamoinen Keynote Lecture onsdagen den 11 januari 2017 kl. 18. Exhibition Laboratory, Sjömansgatan 36, 00150 Helsingfors. Fritt inträde.