Konstuniversitetets nya magisterprogram i skrivande presenteras på Bokmässan

I Konstuniversitetets monter framförs en ny pjäs i form av ett läsdrama och hörs tankar om vilken framtid konsten kommer att ha i tiden efter klimatkrisen. Författarintervjuerna sätter ljuset på till exempel andlighet inom bildkonst, elektronisk kammarmusik, postmodern dans samt samarbetet mellan skådespelaren och regissören. På Bokmässan presenteras för första gången även magisterprogrammet i skrivande som startar år 2019.

Konstuniversitetet deltar i Helsingfors Bokmässa den 25–28 oktober med nya publikationer och arrangerar diskussioner med intressanta konstnärer och forskare. Diskussionerna äger rum på scenen ”Kronohagen” och i universitetets egen monter (6k60). Man kan även lyssna på och köpa skivor som getts ut av SibaRecords, Konstuniversitetets Sibelius-Akademis skivbolag.

En av de intressantaste diskussioner i Konstuniversitetets program handlar om den nya skrivarutbildningen som startas nästa år. Utbildningsprogrammet startas med hjälp av en stor donation av stiftelsen Otavan Kirjasäätiö och koncernen Otava Oy. Programmet erbjuder den första skrivarutbildning som leder till magisterexamen i en tvärkonstnärlig studiemiljö i Finland. Journalisten Baba Lybeck intervjuar lektor Jusa Peltoniemi, som ansvarar för planeringen av utbildningen, och poeten Saila Susiluoto i Konstuniversitetets monter lördagen den 27.10 kl. 11.00. Diskussionen direktsänds på Facebook.

Torsdag 25.10

Konstuniversitetet inleder sitt program torsdagen den 25.10 kl. 14 med en intervju kring teaterhistoria med docent, teaterforskaren Pentti Paavolainen. Paavolainen har skrivit en tredelad biografi om Kaarlo Bergbom (1843–1906), som grundade Finska teatern och Finska Operan. Den sista delen i serien, Kriisit ja kaipuu. Kaarlo Bergbomin elämä ja työ III (1888-1906), utkom i år. Paavolainen intervjuas av kulturjournalisten Kirsikka Moring.

På torsdagen kl. 18 pratar man om vad allt elektronisk kammarmusik kan innebära. Svar ges av musikern, akademiforskaren Otso Lähdeoja, som är en av artisterna på albumet Electronic Chamber Music som kom ut våren 2018. Albumet kommer att finnas till salu på Bokmässan både som CD- och LP-skiva.

Fredag 26.10

På fredagen den 26.10 kl. 11.30 kan man höra filosofen Miika Luoto och teaterforskaren Laura Gröndahl reflektera över hur man kan utforska beröring inom filosofin och konsten. Diskussionen grundar sig på den nya artikelsamlingen Figures of Touch. Sense, Technics, Body, som skrivits av Luoto och Gröndahl. Maaria Ylikangas, chefredaktör för Nuori Voima, leder diskussionen på Vetenskapstorget på Kronohagen-scenen.

På fredagen kl. 16 kan man besöka vår monter och höra våra dramaturgistuderande framföra fragment av fräscha pjästexter ur samlingen Antagonisti, vars utgivning firas i samband med Bokmässan. Samlingens texter visar hur varierande angreppssätt dagens studerande kan ha när de fördjupar sig i en pjäs. De pjäser som är med i samlingen har alla framförts på scenen och uruppförts på Konstuniversitetets Teaterhögskola 2015–2018. Läsdramats inledningsord läses av lektor i dramaturgi Tuomas K. Timonen.

På fredag kväll kl. 18 kan man komma till Konstuniversitetets monter för att höra en diskussion om konst och tro. I den nya essäsamlingen Imaging the Spiritual Quest – Explorations in Art, Religion and Spirituality frågar man vad som är förhållandet mellan konst, religion och andlighet inom den inhemska och den internationella bildkonsten. Bokens redaktör, teologen Grant White samtalar om temat med intervjuaren Maaria Ylikangas.

Lördag 27.10

På lördagen kl. 14 har man chans att höra hur samarbetet mellan skådespelaren och regissören fungerar. Skådespelaren och lektor i skådespelarkonst Tiina Pirhonen och filmregissören Saara Cantell pratar utifrån sina nya publikationer om hur en regissör kan hjälpa en skådespelare att ge sitt bästa och om var gränsen mellan maktutövning och ansvarstagande går. Diskussionen grundar sig på boken Kesken – näyttelijänkoulutuksen rakentuminen opettajien kokemana, som publicerades i samband med skådespelarutbildningens 75-årsjubileum, samt Cantells verk Lähikuvan lumo. Pirhonen och Cantell intervjuas av den nya generationens teaterregissör Piia Peltola på scenen ”Kronohagen”.

Söndag 28.10

På söndagen pratar man om dans och om konst som skapas på naturens villkor. Kl. 11.30 startar en diskussion med koreograferna Liisa Pentti och Sanna Kekäläinen om dans, dansforskning och om att skriva om kroppslighet. Diskussionen leds av redaktören Anni Valtonen, och den baserar sig på publikationen Postmoderni tanssi Suomessa som utkom i år.

Programmet fortsätter kl. 14 med reflektioner över konstnärlig praxis i relation till postfossilt tänkande. Diskussionen grundar sig på verket Taiteen metsittymisestä – Harjoitteita jälkifossiilisiin oloihin, som reflekterar över hur konst kan skapas på naturens villkor. I samtalet deltar bildkonstnär-forskarna Henna Laininen och Markus Tuormaa, som intervjuas av Aleksis Salusjärvi. Efter samtalet kan man delta i en workshop där publiken kan bekanta sig med några av de konkreta praktiker som hör till livet efter klimatkrisen, som fotlappar och näverskor.

På söndag eftermiddag kl. 15–16 gästas Konstuniversitetets monter av översättaren Liisa Byckling, vars översättning av Michail Tjechovs verk om skådespelarkonsten (Näyttelijän tekniikasta) utkom i fjol.

Välkommen till Konstuniversitetets monter (6k60), kom och bekanta dig med böcker och skivor och lyssna på diskussioner. Några av diskussionerna direktsänds på Facebook. Alla våra böcker säljs till rabatterat pris under bokmässan.