Photo: Mirva Niemi

Kalle Pulkkinen: Våga vara dig själv

1. Vem är du och hur kom du fram till att du ville studera vid Teaterhögskolan?

Jag är Kalle Pulkkinen och studerar mitt andra år inom utbildningsprogrammet i dans vid Teaterhögskolan. Min väg till Teaterhögskolan var lite längre än andras eftersom jag sökte till dansstudier först vid 30 års ålder. Tidigare hade jag jobbat ganska många år som speciallärare i Joensuu. För ett par år sedan började jag fundera över om jag kunde söka in till studier i dans, som hade varit min hobby från en tidig ålder. Jag gick och såg dansföreställningar vid Teaterhögskolan, vilket väckte inspirationen inom mig. Jag insåg att jag ville studera vid Teaterhögskolan, eftersom det samarbete som sken igenom i föreställningen imponerade mig. Jag kände mig färdig att studera området och göra det till mitt yrke.

2. Hur är det att studera vid Teaterhögskolan?

Studierna har varit mycket intressanta och mångsidiga. Det känns som om jag får nya perspektiv och tankar under varje undervisningsperiod. I allmänhet kan jag beskriva mina studier med ord som intressanta, mångsidiga och berikande. Stämningen och de allmänna värderingar här är sådana som jag tycker är viktiga för mig.

3. Vad har varit det bästa i studierna?

Att jag kan syssla med och undersöka dans. Det näst bästa är föreställningar och trevliga människor. Jag tycker att dansare har gemensamma värderingar men att vi alla har våra egna tankesätt och synvinklar, och det är just det som gör allt så intressant.

4. Vad har varit det mest utmanande med studierna?

Att märka att förväntningar inte alltid stämmer med verkligheten. Under studietiden har man frågor kring hur ens kompetens finner sin egen plats inom dansfältet och samhället. Naturligtvis funderar man också över hur man ska få sysselsättning efter studier.

5. Hurdant var ditt urvalsprov för två år sedan?

Urvalsprovet hade flera skeden, där ingick en danslektion, improvisationsuppgifter, gruppövningar, en skrivuppgift utgående från ett filmatiserat konstverk som man tittade på, en intervju, och till slut uppförde man ett solo som man hade förberett för urvalsprovet.

6. Hur förberedde du dig för urvalsprovet?

Genom att utföra förhandsuppgifter och förbereda ett danssolo. Dessutom läste jag mer om urvalsprovet på Konstuniversitetets webbsida.

7. Vilka tankar har du om livet efter studierna?

Jag har en tillitsfull syn på framtiden och tycker att allt brukar ordna sig av sig själv. Jag kommer säkert att genomgå många växlingar under livet med både lättare och tuffare perioder, men livet tar ju alltid lite krokiga vägar. Men att kunna dansa med trevliga människor också i fortsättningen står först på min önskelista.  

8. Vilket tips har du till framtida sökande?

Om du är alls intresserad av området så uppmuntrar jag dig att ansöka. Du kan inte veta om området och platsen passar dig innan du kommer till urvalsprovet och upplever stämningen.  Själv var jag lite osäker om Teaterhögskolan var den rätta platsen för mig, men i urvalsprovet blev jag övertygad om att den var just det.

Det lönar sig att ha en öppen inställning, och det skadar inte att ha lite äventyrslusta. Det låter säkert banalt att uppmuntra människor att ha en positiv attityd, men det är ju sant – positivitet är något som kommer att återspeglas i vad du gör. Jag uppmanar alla att våga vara sig själva och inte bekymra sig över att man inte har erfarenhet av en viss dansstil som till exempel nutidsdans. Vi har dansare av många olika bakgrunder, själv har jag en bakgrund i showdans medan mina kompisar är balett-, nutids- och breakdansare. Var bara dig själv, det ska leda till bra resultat.