Epäitsenäisyysjuhla juhlistaa riippuvaisuuksia itsenäisyyspäivän aattona Exhibition Laboratoryssa

Suomi100: Kriittinen kartta –näyttelyn taiteilijat järjestävät itsenäisyyspäivän aattona 5.12. Epäitsenäisyysjuhlan Kuvataideakatemian Exhibition Laboratoryssa. Kaupungin täyttyessä satavuotisen itsenäisen Suomen juhlahumusta muistuttaa tapahtuma monenlaisista riippuvaisuuksista, joita vapauden ja itsenäisyyden takaa usein löytyy – niin valtiollisella kuin henkilökohtaisella tasolla. 

Juhlat aloittaa klo 18 taiteilija Bita Razavin uusi teos Divorce Ceremony. Seremonia, joka juhlistaa Razavin avioeroa, on päätös prosessille, jonka hän aloitti vuonna 2011 kuvataiteen maisterin lopputyöllään How to Do Things with Words: A Legal Performance, jossa hän meni naimisiin. Kuuden vuoden takainen teos toteutui yhteistyössä Jaakko Karhusen kanssa. Laillinen liitto mahdollisti Razaville pysyvän oleskeluluvan Euroopassa, päättäen vuosien kamppailun lakikoneiston ja sosiaalisten käytäntöjen kanssa. Nyt tämä prosessi, tai byrokraattinen performanssi, on ohi, ja hän voi seremoniallisesti erottaa itsensä lainvoimaisesta sopimuksesta ja tehdä itsestään jälleen yksilön lain silmien edessä. Seremoniamestarina toimii englantilainen kuraattori Alexandra MacGilp. Osallistujia pyydetään ystävällisesti ilmoittamaan saapumisestaan ennakkoon: bita(at)bitarazavi.com.

Epäitsenäisyysjuhlan ohjelma jatkuu saamelaisen Hilkka Maggan tarinatuokiolla Emma Peuran Lokan tekojärveä käsittelevän teoksen luona. Myöhemmin illan aikana alkoholinkäyttöä käsittelevällä teoksella näyttelyyn osallistuvan Arja Kärkkäisen kutsuvieras, intohimoinen olutharrastaja Antti Ahtiluoto kertoo oluen panemisesta ja itse kehittämästään oluthiivasta.

Dependence-diskossa tanssittavat DJ:t Takay-Sin ja Jo ja Dependence-karaokessa hoilataan epäitsenäisyyttä käsitteleviä lauluja. 

Epäitsenäisyysjuhla – Dependence party 5.12. klo 18 Exhibition Laboratoryssa, Merimiehenkatu 36, Helsinki. Vapaa pääsy.

Lue lisää Suomi100: Kriittinen kartta -näyttelystä täältä.