Photo: Sanni Siira

En ny slags musikteater

Föreställningen Tragedi vid Konstuniversitetets Teaterhögskola är det första resultatet från projektet NY musikteater. Syftet med projektet är att utveckla en ny slags finländsk musikteater som kombinerar olika konstformer och utnyttjar ny teknologi.

Tragedi kommer ur den svenskspråkiga skådespelarlinjens studiehelhet i musikteater för tredjeårsstuderande. Texten är baserad på flera av William Shakespeares pjäser. På scenen syns bland andra Julia, Richard III, Othello och Macbeth. Föreställningen regisseras av Jakob Höglund, som även står för koreografin och dramaturgin.

"När repetitionerna började hade vi bara något enstaka stycke klart. Utifrån dem har vi nu byggt upp föreställningen med hjälp av ljud, rörelse och improvisation", berättar Jakob.

Tragedi får premiär på Mediakeskus LUME den 24 mars. Ytterligare information finns här.

NY musikteater är ett treårigt projekt skapat av Yrkeshögskolan Novias forsknings- och utvecklingsenhet. Dess syfte är att utmana och utveckla musikteatern som område och erbjuda ett forum för unga kompositörer, textförfattare och scenkonstnärer. Projektet finansieras av Svenska Kulturfonden. Förutom arbetsgruppen för Tragedi ingår sex unga kompositörer och textförfattare som arbetar på sammanlagt fyra nya musikteaterföreställningar.