Bita Razavi, How to Do Things with Words: A Legal Performance, 2006.

Bita Razavin teos Divorce Ceremony 5.12. Epäitsenäisyysjuhlassa

Kuvataiteilija Bita Razavin uusi teos Divorce Ceremony (Avioeroseremonia) on julkinen tapahtuma Suomen sadannen itsenäisyypäivän aattona. Teos nähdään Kuvataideakatemian Exhibition Laboratoryssa osana Epäitsenäisyysjuhlan ohjelmaa.

Seremonia, joka juhlistaa Razavin avioeroa on päätös prosessille, jonka hän aloitti vuonna 2011 kuvataiteen maisterin lopputyöllään, How to Do Things with Words: A Legal Performance, jossa hän meni naimisiin työhuoneellaan Kuvataideakatemiassa.

– Meidän ei tarvitse enää olla naimisissa. Ja haluamme sanoa tämän julkisesti, koska uskomme, että yhteiskunta ei koostu yksiköistä. Perheet, avioliitot, oleskeluluvat ja kansallisuudet ovat suhteita joissa löydämme itsemme, yksilöinä – nämä ovat voimia, jotka vaikuttavat ruumiiseemme. Nämä yhteydet ja suhteet yksilöllistävät meitä, teoksen tiedotteessa todetaan.

Avioeroseremoniassa Razavi palaa uudelleen vanhan teoksensa How to do things with words: A legal performance (2011) äärelle, ja saattaa sen loppuun. Kuuden vuoden takainen teos dokumentoi päätöksentekoa: Razavin hääseremoniaa, joka toteutettiin hänen työhuoneellaan yhteistyössä Jaakko Karhusen kanssa.

Laillinen liitto mahdollisti Razaville pysyvän oleskeluluvan Euroopassa, päättäen kuusi vuotta kestäneen kamppailun lakikoneiston ja sosiaalisten käytäntöjen kanssa. Nyt tämä prosessi, tai byrokraattinen performanssi, on ohi ja hän voi seremoniallisesti erottaa itsensä tästä lainvoimaisesta sopimuksesta ja tehdä itsestään jälleen yksilön lain silmien edessä.

Teoksen seremoniamestarina toimii englantilainen kuraattori Alexandra MacGilp, ja seremonia alkaa klo 18. Ilmoitathan saapumisestasi osoitteeseen bita(at)bitarazavi.com.

Teos nähdään osana Kuvataideakatemian Suomi 100: Kriittinen kartta -näyttelyyn kuuluvaa Epäitsenäisyysjuhlan ohjelmaa. Itsenäisyyspäivän aaton Epäitsenäisyysjuhlassa juhlistetaan kaikkia niitä tapoja, joilla olemme riippuvaisia toisistamme. Tapahtumaan ja näyttelyyn on vapaa pääsy.

5.12.2017 klo 18 alkaen, Exhibition Laboratory, Merimiehenkatu 36, Helsinki.