Det enda du kan göra är att vara dig själv

Mirza Cizmic, som studerar måleri vid Bildkonstakademin, uppmuntrar blivande konstnärer att uttrycka sin konstnärliga personlighet.

Mirza Cizmic inledde sina studier vid Bildkonstakademin år 2013, samma år som Konstuniversitetet bildades. Cizmic är född i Bosnien och hans väg har fört honom från hans ursprungsland till Sverige och nu till Finland. Innan Mirza flyttade till Helsingfors hade han studerat vid Konstskolan Munka i Sverige. Det var där han för första gången stötte på namnet Bildkonstakademin i en svensk konsttidning.

- Jag läste att Finland har det bästa utbildningssystemet i världen och att Bildkonstakademin är den bästa konstskolan i Skandinavien.

Hans flickvän, som under den tiden bodde i Finland, övertygade honom om akademins goda rykte. Plötsligt kändes möjligheten att studera i Finland som det perfekta valet och Mirza bestämde sig för att söka till Bildkonstakademin.

Redan från början av Mirzas studier var han positivt överraskad över hur undervisning i konst vid akademin såg ut. Bildkonstakademin var inte lik något han upplevt tidigare. Lärarna och den övriga personalen är mycket uppmuntrande och det finns ingen hierarki. En av de bästa sakerna är att kunna besöka professionella konstnärers ateljéer, tycker han.

- Konstnärer med olika bakgrunder berättar om sitt arbete och sin process med sina egna ord. Och de ger nyttiga råd.

Det var också mycket fascinerande att se vad den första terminen består av. Mylly (Kvarnen på svenska) är namnet på en orienterande studieperiod då de konststuderande introduceras i olika former av bildkonst. Efter Mylly är det dags för studerande att välja ett studieområde som de vill fokusera på i sina studier. Måleriet har alltid legat nära Mirzas hjärta. Fast Mylly visade sig vara en möjlighet att vidga vyerna (”Studieområdet för skulptur är fantastiskt”), stärkte perioden Mirzas identitet som målare. 

- Man måste följa sin intuition.

När han tänker på sin framtid, känner Mirza sig säker. Hans studier är en god grund för framtida målsättningar, varav en är att öppna ett galleri som skulle ställa ut verk av yngre konstnärer.

När Mirza blir tillfrågad om råd till blivande konststuderande har Mirza många att välja mellan.

- Arbeta hårt och var tacksam och öppen för alla möjligheter som erbjuds.

När det gäller urvalsprocessen är hans råd enkelt:

- Var ärlig i allt du gör, var bara dig själv. Uttryck din konstnärliga personlighet.