Photo: Teemu Ullgrén / Jan Rosström

Atso Almila utlyser medborgarfred under Sibafest 27.1.–3.2.2018

Konstuniversitetets Sibelius-Akademi presenterar sin verksamhet genom Sibafest-festivalen, som nu ordnas för sjunde gången i Musikhuset och kyrkor i Helsingfors från den 27 januari till den 3 februari 2018. Festivalens konstnärliga ledare är dirigenten Atso Almila, professor i dirigent- och orkesterutbildning vid Sibelius-Akademin. Som tema för Sibafest 2018 valde Almila medborgarfred, som för tankarna till inbördeskriget 1918 i det nyligen självständiga Finland.

– Sibafest tar ställning, eftersom vi måste kunna förstå historiska händelser från den tiden men samtidigt omvandla smärta och ängslan till verktyg för fred. Konsten kan vara ett sätt att behandla trauman både på individuell och nationell nivå. Året 1918 var djupt chockerande för bland annat kompositören Leevi Madetoja, vars bror blev ett av inbördeskrigets offer. Även hans nära vän, kompositören Toivo Kuula dödades i kriget. Inbördeskrigets dystra tider har satt sin prägel på till exempel Madetojas andra symfoni, som kommer att framföras på Sibafestens avslutningskonsert den 3 februari, berättar Atso Almila.

– Vår internationella läroinrättning syftar till välbefinnande och förståelse mellan människor med hjälp av konsten. Vi når detta mål genom att erbjuda undervisning på toppnivå, även med internationella mått mätt, och genom att vända strålkastaren mot våra unga begåvade studerande så ofta som möjligt. I år gör vi vår verksamhet känd utöver i Helsingfors också i våra enheter i Kuopio och Seinäjoki, fortsätter Almila.

Sibafest inleds med en barndag den 27 januari. Festivalens första dag kulminerar i en öppningskonsert som är uppdelad i två delar, där den första delen fokuserar på Marjatta Pokelas älskade barnsånger om Mörri-Möykky-trollens värld. Under andra delen av konserten uppträder Sibelius Academy Folk Big Band & Global Orchestra, sammansatt av folkmusiker och studerande på det samnordiska utbildningsprogrammet Global Music. Som solist fungerar Pekko Käppi som är känd för sin virtuositet på stråkharpan, ett traditionellt finskt instrument.

Kammarmusiker tillsammans med Teaterhögskolans studerande tar publiken på en tidsresa med hjälp av drama och musik i Historien om en soldat, som framförs 26–28 januari. Igor Stravinsky komponerade verket för hundra år sedan. Den 29 januari inleds måndagen med bitande skräck, när Heikki Laitinen och Kimmo Pohjonen bjuder på blodisande Ballader om mord 2018.

Sibafest syns och hörs även i kyrkor. I Sibafest-gudstjänsten i Berghälls kyrka den 28 januari spelas musik av Mozart. I Gamla kyrkan framför studerande i ämnesgrupperna för vokalmusik, kyrkomusik och äldre musik på Sibelius-Akademin i samarbete med Jubilate-kören Georg Friedrich Händels oratorium The Triumph of Time and Truth den 1 februari.

Under Sibafest ordnas även föreläsningar och paneldebatter, varav den första arrangeras den 30 januari i samband med pianisten Folke Gräsbecks konsert Oskar Merikanto 150. Diskussionsserien #Kansalaisrauha [Medborgarfred] däremot består av fyra paneldiskussioner, med diskussionsämnen som konstnärens roll i samhället, offentlig finansiering av kulturen och hur konstnären bör förhålla sig till kriget.

På festivalens avslutningsdag den 3 februari framför pianisten Janne Oksanen hela Toivo Kuulas pianoproduktion. På avslutningskonserten får man höra Sibelius-Akademins symfoniorkester som spelar under ledning av Atso Almila. På konserten uruppförs en cellokonsert, som har komponerats av Sauli Zinovjev på beställning av Paulon säätiö.

Sibafest i ett nötskal

Sibafest är det viktigaste evenemanget vid Konstuniversitetets Sibelius-Akademi. Den veckolånga festivalen arrangeras jämna år i Musikhuset och kyrkor i Helsingfors med syfte att presentera och ge synlighet åt Sibelius-Akademins verksamhet i all dess mångfald bland den stora allmänheten. Tidigare konstnärliga ledare för Sibafest har varit professorn i opera Markus Lehtinen (2006), kompositören-dirigenten Kirmo Lintinen (2008), professorn i cellomusik Martti Rousi (2010), dragspelaren Maria Kalaniemi (2012), lektorn i liedmusik, pianisten Gustav Djupsjöbacka (2014) samt professorn i jazz Jukkis Uotila (2016). I början av 2016 lockade Sibafest ungefär 8 000 besökare till över 30 evenemang med temat film i Musikhuset och kyrkor i Helsingfors.

Information om över 30 evenemang som ingår i programmet finns på sibafest.fi.

Ytterligare information och intervjuförfrågningar

Producent Joni Käenmäki
tfn 040 7104384
joni.kaenmaki@uniarts.fi