Photo: Anne Koutonen

Ljuddesigner Tuuli Kyttälä har haft gott om arbete som frilans efter examen

Vad har du studerat?
Ljuddesign vid Konstuniversitetets Teaterhögskola.

När blev du färdig?
Jag blev färdig år 2011 och började mina studier år 2005.

Var har du jobbat efter examen?
Efter examen har jag jobbat som frilans på många olika platser och i olika produktioner, bland annat på Finlands nationalteater, stadsteatrar, Cirko (Centrumet för nycirkus) och Zodiak (Centret för ny dans). Mitt senaste jobb var på Forum Box-konstgalleriet där två dansare hade organiserat sin egen produktion.

Hur var det att övergå till arbetslivet?
Jag gjorde mitt lärdomsprov med koreografen Joona Halonen och efter examen frågade Joona mig att samarbeta med honom i olika projekt. Det öppnade en dörr till arbetslivet.

Dessutom hade jag redan fått ett jobb på Villmanstrands stadsteater för nästa höst, så det var ganska lätt att börja jobba som frilans. Fast det ändå kändes som en kaotisk tid när jag blev färdig och började jobba och ibland undrade jag om jag skulle få något jobb. Lyckligtvis fick jag alltid ett nytt jobb efter ett projekt avslutades.

Hurdana färdigheter kräver ditt nuvarande jobb?
Mitt jobb kräver först och främst konstnärliga designfärdigheter och en konstnärlig vision, men också tekniska färdigheter. Bra stresstålighet, samarbetsförmåga, en bra arbetsmoral och självförtroende är viktiga, eftersom man själv till stor del ansvarar för sin egen sysselsättning som frilans. Ett väl utfört arbete talar för sig själv och sannolikt leder till mer jobb. Det är viktigt att knyta kontakter med andra människor i min bransch.

Jag känner mig inte färdig som ljuddesigner än, utan varje projekt börjar från grunden och man lär sig något nytt hela tiden.

Finns det några färdigheter som du önskar att du hade lärt dig under studietiden?
Sociala färdigheter är viktiga under studietiden. Man måste vara öppen i mitt yrke, våga uttrycka sig själv och söka sig till vad man tycker är intressant.

Utbildningsprogrammet för ljud- och ljusdesign har fokuserat mer på konstnärlig design, vilket är fint. Det har gett mig förtroende för min egen konstnärliga vision. Det kunde ha finnas lite mer undervisning i tekniska färdigheter, fast jag har lärt mig nödvändiga tekniska färdigheter genom att utöva själva yrket under tiden.

Hur kan studerande förbereda sig inför tiden efter examen?
Redan under studietiden lönar det sig att knyta kontakter med andra studerande över konstgränserna. Man måste våga vara sig själv, lära sig att leva med osäkerhet och vara flexibel.

Vad har du för råd att ge till dem som studerar nu?
Skaffa dig starka tekniska och konstnärliga färdigheter. Utnyttja alla kurser till fullo. Skolka inte. Var öppen och bekanta dig med dina framtida kolleger. Var inte för kritisk, utan var beredd på att pröva och göra allt. Säg ja till så många möjligheter som möjligt. Dra full nytta av skolans tekniska utrustning, och träna användningen av olika tekniska verktyg på din egen tid, om du vill. Diskutera, fråga, delta.

Hur kommer du ihåg studietiden vid Teaterhögskolan?
Jag minns min studietid med värme. Studier var en mycket inspirerande och omvälvande tid i det avseende att jag kunde utbilda mig till ett yrke som känns rätt för mig. Man kunde fokusera på det väsentliga, alltså på konst, hela tiden och ta emot information.

Jag var kanske lite för blyg, om jag hade varit modigare skulle jag ha fått mera ut av mina studier. Ibland satte studier lite tryck på mig, men alla studerande säkert känner sig pressade då och då.