Photo: Karoliina Pirkkanen

Suomalaisen pianismin tulevaisuus esillä Maj Lind Piano Forumissa

|
Blogg

Pianotaiteilija, pedagogi Teppo Koivisto on luottavaisin mielin. Tuoreen pianotapahtumatulokkaan, ensimmäistä kertaa järjestettävän Maj Lind Piano Forumin idean isä ja taiteellinen johtaja odottaa 16.3.2014 käynnistyvää pianon juhlaa uteliaana.

- Tulossa on leimallisesti nuoremman polven muusikoiden festivaali. Tärkeä asia on tietysti myös tapahtuman kytkös kansainväliseen Maj Lind -kilpailuun. Maj Lind Piano Forumin esiintyjäkunnassa ovat edustettuina niin kilpailun voittajat kuin suomalaiset finalistitkin, niinikään yksi kisan tuomareista soittaa oman resitaalinsa. Muun muassa tämä erottaa festivaalimme muista pianotapahtumista, Koivisto muistuttaa.

Helsingistä on tähän päivään saakka puuttunut soolopianotapahtuma, eikä pianoresitaaleja ylipäätään ole Sibelius-Akatemian opinnäytetöitä ja opettajien konsertteja lukuun ottamatta kovin runsaasti tarjolla. Uudessa pianotaivaan festivaalitulokkaassa näkyy taiteellisen johtajan kädenjälki monella tapaa. Koivisto itsekin myöntää, että viikko pianomusiikkia putkeen on paljon.

- Pianotapahtumat pyrkivät väkisinkin muistuttaman toisiaan. Maj Lind Piano Forumin konserttisisällöt tuovat kuitenkin lavoille jotakin uuttakin. Perinteisiä sooloresitaaleja on vain yksi. Ohjelmistossa sen sijaan tuodaan samalle konserttilavalle monta pianotaituria yhteen konserttiin ja muun muassa avajaisissa kuullaan peräti kuutta pianistia kolmen flyygelin ääressä. Mestarikurssit antavat  tapahtumaan tietenkin oman mausteensa myös.

Konserttispektaakkeli ja kohtaamisia

Tiiviin viikon tapahtuman kokoaminen on monenlaisten palapelin palasten sovittelemista yhteen. Yksi foorumin järjestämisen edellytys oli se, että Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesteri saatiin mukaan. Näin festivaali leikkaa läpi Sibelius-Akatemian toiminnan eikä forum jää pelkästään pianistien yksinoikeudeksi. Tapahtuman mielenkiintoisimpaan antiin kuuluu ehdottomasti päätöskonsertissa kuultava Busonin jättimäinen pianokonsertto mieskuorofinaaleineen.

- Tällä konsertti-idealla halusin tuoda esille Sibeliuksen ja Busonin yhteyden - mestarit olivat tunnetusti ystävykset, jotka tukivat toisiaan myös taiteellisissa pyrkimyksissään. Näin osaltamme  otamme varaslähtöä myös vuoden 2015 Sibelius-juhlintaan. Uskoisin tämän yhdistelmän kiinnostavan suomalaista musiikkiyleisöä. Toivon myös hartaasti, että kohtaan konserteissa pianistikollegoitani sekä piano-opiskelijoita!

Koivisto tulee tapaamaan Maj Lind Piano Forumin aikana yhden omista esikuvistaan.

- Alfred Brendel oli minulle merkittävä ikoni jo nuorena, kuuntelin paljon hänen levyjään ja jopa kopioin äänitteiltä hänen kadenssejaan Mozartin konserttoihin. Pääsin kuulemaankin häntä konsertissa 1990-luvulla Pariisissa. Odotan todella suurella innolla hänen tapaamistaan, Koivisto fiilistelee jo etukäteen.

Noviisin taidonnäyte

Festivaalijohtajana pianisti Koivisto tunnustaa olevansa noviisi ja  suunnittelumatka on ajoittain ollut raskaskin. Etenemistä on kuitenkin auttanut erinomaisen hyvässä yhteishengessä työskennellyt taiteellinen toimikunta sekä tehokas tuottaja Anna Krohn. Matkan varrella on myös opittu yhtä jos toistakin.

- Olen joutunut, vastoin sisintä luonnettani, pysyttelemään kylmäpäisenä tiukoissakin tilanteissa - etenkin silloin, kun kaikki ei ole ihan heti mennyt ajatusteni mukaisesti. Asiat ovat onneksi lutviutuneet eikä ”suunnitelmiin B” ole juuri tarvinnut turvautua, hän hymyilee.

Vastikään Jyväskylän pianokilpailuista kotiutunut Koivisto toteaa, että suomalainen pianismi voi tällä hetkellä hyvin. Se on kiinnostavaa sekä kotimaisin silmin tarkasteltuna että kansainvälisestä näkökulmasta. Forumissakin esiintyy useita kansainvälisen tason nuoria suomalaispianisteja.

- Jyväskylässäkin kuultiin, ettei suomalaisen pianismin lähde ole ehtymässä ainakaan lähitulevaisuudessa! Suomalaisissa pianisteissa on paljon individualistisia, mielenkiintoisia muusikoita jotka tekevät rohkeasti omia tulkintojaan. Monissa kansainvälisissä kilpailuissa tekninen taso on toki keskimäärin tasalaatuisempaa ja korkeammalla tasolla kuin meillä kansallisesti, mutta taiteellisesti niiden anti saattaa olla yksivakaisempaa. Monilla nuorilla suomalaisilla pianisteilla on paljon omaa sanottavaa ja se tekee heistä taiteellisesti hyvin kiinnostavia, Koivisto kiittelee.

Maj Lind Piano Forum järjestetään ensimmäistä kertaa Sibelius-Akatemiassa 16.-22.3.2014.
Tapahtuman ohjelma on nähtävillä Sibelius-Akatemian verkkosivuilla osoitteessa www.siba.fi/mlpf

Ämnesord