Photo: Karoliina Pirkkanen

He ovat täällä: uudet musiikinopiskelijat aloittivat 18.8.2014

|
Blogg

Mihin nyt piti mennä? Onko kaikki tarvittavat lupalaput varmasti täytetty? Keitä nämä kaikki uudet ihmiset ovat? Uuden lukukauden alku on innostusta ja odotusta täynnä tuoreille Sibelius-Akatemian opiskelijoille.

Elokuisen viikon aikana uusia opiskelijoita on tutustutettu talon tavoille monelta kantilta. Opiskelijatutorit, opintovirkailijat ja opettajat ovat ottaneet tulokkaat vastaan. Yhdessä on perehdytty muun muassa opintojen suunnittelun työkaluihin ja esiintymisvalmennukseen, tehty musiikin teorian ja kielten tasokokeita ja tutustuttu käytetyimpiin lounaspaikkoihin. Keskiviikkona 20.8. lehtori Erja Joukamo-Apuja sekä Jouko Heiskanen antoivat järkevän harjoittelun eväitä ensivuotisille SIbelius-Akatemian Töölönkadun toimipisteen auditoriossa.

Luennolla istunut Sonja Hendunen oli ainoa pääaineeseensa pianokamarimusiikkiin valittu uusi opiskelija. Hänen tarinansa on monelle sibeliusakatemialaiselle ja opiskelijaksi hakevalle tuttu; musiikkiopintoja vuosia jo takana, plakkarissa musiikkipedagogin tutkinto Jyväskylän ammattikorkeakoulusta. Hendunen muutti Helsinkiin elokuun alussa ja kertoo, että Sibelius-Akatemian tilat ja miljöö ovat jo jonkin verran tuttuja ”aiemmasta elämästä”; tuoreella maisteriopiskelijalla oli tuttuja talossa jo ennestään. Hän ei ainakaan muutaman päivän jälkeen tunnusta, että pää olisi vielä pahasti pyörällä.

- Omasta mielestäni olen vielä itse asiassa aika hyvin kartalla. En kuitenkaan juuri tiennyt mitä odottaa ennen aloituspediodia. Nyt on vähän päässyt tutustumaan opintotarjontaan ja niiden rakenteeseen sekä siihen, mitä arkipäivä tulee ehkä olemaan.

Matkalla kohti muusikkoutta

Yliopistossa opiskellessa siirrytään koulumaisuudesta kohti akateemista vapautta myös musiikkialalla: vastuu omasta harjoittelusta ja omasta ajankäytöstä on opiskelijalla. Opintojen aluksi pyritään antamaan tähän työkaluja

- Toivottavasti yliopistossa voi kiinnittää vielä enemmän huomiota oman muusikkouden kehittämiseen. Seuraavien vuosien aikana toivon erityisesti oppivani yhteismusisointia ja kuuntelemista. Toivottavasti myös ohjelmiston tuntemus ja hallinta kasvaa niin, että pystyy laaja-alaisesti työelämässä jatkossa myös opettamaan muita. Totta kai haluan myös luoda uusia kontakteja. Toistaiseksi kaikki tähän mennessä eteen tulleet aiheet ovat olleet hyödyllisiä, Hendunen toteaa.

 

Ämnesord