Vi utvecklar vår nya webbsida på adressen beta.uniarts.fi. Vi överför innehållet gradvis så vissa länkar för dig till den nya webbsidan. Tack för att du förstår.
Information om studier
Att studera konst kräver passion, ett helhjärtat engagemang och förmågan att kunna visa upp sig. Konstuniversitetet erbjuder en internationell och tvärkonstnärlig studiemiljö där den studerande får både stöd och frihet att hitta sitt personliga sätt att skapa konst.
Aktuellt
Planering av studier

Studieplaneringen kräver att den studerande kan arbeta självständigt.
Utgångspunkten vid studieplaneringen är de akademiska läroplanerna. Den studerande utarbetar en ISP (individuell studieplan) som stöd för studierna. Den innehåller en plan över studierna och när de ska utföras, dessutom ska en tidsplan ingå för när lärdomsprovet för kandidat- och/eller magisterexamen ska avläggas.
KONTAKT
Bildkonstakademin: kuva.opintotoimisto@uniarts.fi
Sibelius-Akademin: siba.opintopalvelut@uniarts.fi
Teaterhögskolan: teak.opintoneuvonta@uniarts.fi
Internationell profil
Som studerande på Konstuniversitetet kan du lägga till en internationell del i dina studier. Den internationella delen kan till exempel omfatta studerandeutbyte eller praktik i utlandet, deltagande i mästarkurser, workshopar, utställningar och festivaler. Studiemiljön på Konstuniversitetet är internationell tack vare de utländska examensstuderandena, utbytesstuderandena och den internationella lärarkåren. Konstuniversitetets internationella verksamhet förbereder den studerande för arbete och nätverkande i en internationell miljö.
Mer information om den internationella verksamheten får du via respektive akademis internationella kansli och utbildningsprogram. Som studerande på Konstuniversitetet hittar du mer information om studerandeutbytet på Artsi.

Läsårstider

Läsåret 2019-2020
Höstterminen: 1.8−31.12.2019 (jullov veckor 52 och 1)
Vårterminen: 1.1–31.7.2020 (vinterlov vecka 8, påsklov 9.-15.4.2020).
Undervisning ges 12.8.2019 - 12.6.2020. Läs mera i studiehandbok (opinto-opas, study guide)
Den studerande ska i början av varje läsår anmäla sig som antingen närvarande eller frånvarande. För läsåret 2019–2020 är anmälningstiden 2.5.–12.8.2019 (anmälning till vårterminen även 1.12.2019 - 7.1.2020). Kvittot bör levereras till studietjänsterna inom anmälningstiden.
Allmänna tentamensdagar
Allmänna tentamensdagar
Tentamensdagar i Helsingfors
Sommar 2019 (anmälan till 10.5)
7.6.
9.8.
Höst 2019
14.9. (anmälan till 4.9)
12.10. (anmälan till 2.10)
9.11. (anmälan till 30.10)
7.12. (anmälan till 27.11)
Vår 2020
11.1. (anmälan till 2.1)
8.2. (anmälan till 29.1)
7.3. (anmälan till 26.2)
4.4. (anmälan till 25.3)
2.5. (anmälan till 22.4)
Anmälan till tentamen
Anmälan till tentamen genom en elektronisk blankett senast 10 dagar före tentamen. Efter att anmälningstiden har gått ut kan elektroniska anmälningar inte längre behandlas. I sådana fall ska du kontakta tentamensförfattaren och, om det fortfarande är möjligt att tentera, anmäla dig direkt till honom eller henne.
Anmälan till 2019-2020 tentamen här.
Vid förhör kan du tentera alla studieperioder som ingår i läroplanerna och där skriftliga förhör arrangeras.
OBS! Tentamina i specialpedagogik kan endast genomföras vissa tentamensdagar: oktober och april.
Tidpunkten för harmoniseringstentamina och andra tentamina där det är tillåtet att använda något instrument ska bestämmas separat med läraren. Identifieringsprov som ingår i studieperioder i musikhistoria arrangeras separat varje läsår. Till gehörsprov ska den studerande ta med sig en cd-spelare med hörlurar.
Tentamenstillfälle
Tentamina arrangeras i auditoriet på Tölögatan 28, om inte annat nämns på tentamensdagen. Tentamen börjar kl. 9.00 och slutar kl. 13.00. Du får lämna auditoriet tidigast en halvtimme efter att tentamen har börjat. Vid tentamenstillfället ska du visa ditt studentkort för att bekräfta din identitet och närvaro. Studerande som har anmält sig frånvarande kan inte delta i några tentamina.
Mobilitet inom Konstuniversitetet
Syftet med grundandet av Konstuniversitetet har varit att stärka kvaliteten hos utbildningen, forskningen och den konstnärliga verksamheten inom de konstnärliga områdena. Förändringen siktar till ökat samarbete mellan konstarterna och fler valmöjligheter för studerande.
Ett av de viktigaste syftena när det gäller sammanslagningen av de tre akademierna är studerandenas möjlighet till mobilitet inom Konstuniversitetet. Varje läsår kartlägger akademierna vilka kurser inom det egna utbudet som kan öppnas för examensstuderande från de andra akademierna. Utgångspunkten för mobiliteten är att kurserna kan inkluderas i examen vid hemakademin.
Konstuniversitetet arrangerar också undervisning som från början planerats som gemensam undervisning för examensstuderande från alla akademierna. Den gemensamma undervisningen kan bestå av enskilda kurser men man erbjuder också gemensam nätverksundervisning inom akademierna som kan bilda studiehelheter.
Frågor, idéer och förslag i anslutning till mobila studier kan skickas till e-postadressen mobil@uniarts.fi.

JOO-studier
JOO-studier
Med flexibel studierätt, dvs. JOO-rätt, avses möjligheten att ansöka om studierätt vid ett annat universitet i Finland, till exempel för att genomföra en studiehelhet eller fristående studieperioder. Flexibel studierätt kan ansökas av en studerande för grundexamen eller postgradual examen vid ett finländskt universitet som har fått förordande för sina studieplaner av hemuniversitetet. Genom förordande binder sig hemuniversitetet att betala den studerandes JOO-studier (50 €/student). Studierätten beviljas för högst två läsår.
Den studerande ska ha anmält sig närvarande vid sitt hemuniversitet för att kunna ansöka om flexibel studierätt och genomföra JOO-studier efter att rätten beviljats. Studerande som genomför JOO-studier har inte rätt att avlägga examen vid det mottagande universitetet. JOO-studierna ska ingå i den studerandes examen samt främja den studerandes yrkesmässiga, teoretiska och färdighetsmässiga kunskaper.
Studentkåren

Konstuniversitetets studentkår (KonSt) är en intresse- och serviceorganisation som utgörs av Konstuniversitetets studenter. Studentkåren är ett självständigt offentligrättsligt samfund, och alla grundexamensstuderande vid Konstuniversitetet är automatiskt medlemmar i studentkåren. Också forskarstuderande och utbytesstuderande kan om de vill bli medlem i studentkåren, och KonSt har totalt ca 1 800 medlemmar.
Studentkårens syfte är att vara en förenande länk för sina medlemmar, bevaka studenternas intressen och rättigheter såväl vid Konstuniversitetet som på nationell nivå tillsammans med andra studentorganisationer och att erbjuda service som underlättar studenternas vardagsliv. Alla studerande vid Konstuniversitetet är varmt välkomna med i studentkårens verksamhet!