MuTeFest’20: de­fu­nensem­ble

defunensemble framför kompositioner av studerande.

MuTeFest illustration. Bilden är lila med turkos text överst. Texten lyder MuTeFest'20.

defunensemble har etablerat sig som en av de viktigaste samtidsmusikgrupperna i Finland. Ensemblens kraftfulla uppdrag är att systematiskt gräva in i elektroakustisk musik. Som en del av MuTeFest’20-programmet utför defunensemble tre delar av MuTe-studenter.

Musiker: Hanna Kinnunen (flöjt), Mikko Raasakka (klarinett), Niina Ranta (piano / keyboard), Markus Hohti (cello), Anders Pohjola (elektronik).

Konstnärlig ledare: Sami Klemola

Video (platoniska fasta ämnen): Valtteri Mustalahti

PROGRAM

Cover (Jari Koho, 2020)
Hittade omslagsbild som ljud.

One Note and Many Noises (Charles Quevillon, 2020)
Det här arbetet är en resa in i ett sinne som försöker fokusera, försöker vara enkelt men fångas av berömmelse och önskningar att imponera. Pjäsen missar ofta poängen, gör mycket omvägar och ändrar plötsligt synpunkter som ofta resulterar i kalejdoskopiska förnimmelser. Arbetet härmar ett sinne som försöker koncentrera sig, ett sinne som försöker ansluta till sitt hjärtslag och andetag. Ett sinne som försöker att inte försöka helhjärtat.

Platonic Solids (Viktor Toikkanen)
”För ungefär tio år sedan hittade jag en dum New Age-bok i soporna. Platoniska fasta ämnen nämndes i boken och på något sätt blev jag så fascinerad att jag tatuerade dem på min vänstra hand när jag blev arton år gammal. Sedan dess har jag tagit med mig dessa former. Platon skrev om dessa fasta ämnen i dialogen Timateus c.360 f.Kr. där han förknippade vart och ett av de fyra klassiska elementen (eld, jord, vind och vatten) med ett vanligt fast ämne. På det femte platoniska fastämnet anmärkte dodekahedronen, Platon obetydligt, ”… guden använde [den] för att ordna konstellationerna i hela himlen”. – VT

KOMPOSITÖRER

Jari Koho – Cover (2020)
Jari Koho är en ljuddesigner som arbetar mycket med ljud.

Charles Quevillon – One Note and Many Noises (2020)
Charles Quevillon är en kanadensisk kompositör / artist som bor i Finland. Han studerade sex år vid Conservatoire de Musique de Montréal och arbetade tio år med koreograf Tedd Robinson på 25 projekt, varav några spelade som musiker / dansare vid Kanadas mest prestigefyllda dansfestivaler. Han samarbetar också med den finska bildkonstnären Maija Tammi, med vilken han tillsammans skapade utställningen Immortal’s Birthday som presenterades i Forum Box, Helsingfors förra sommaren. Charles Quevillon är doktorand vid Sibelius Academy i musikteknikavdelningen. Hans forskning fokuserar på den symboliska användningen av elektronisk teknik i musikframträdande.

Viktor Toikkanen – Platonic Solids (2020)
Viktor Toikkanen har varit bekant med Helsingfors elektroniska musikscen under det senaste decenniet, både som musiker och som arrangör av evenemang. Toikkanens egna produktioner inkluderar konceptuell elektronik som kompositioner bildade av vibrationer av växtmaterial. Nyligen har Toikkanen utökat sin musikproduktion till området för live-kodning och datorassisterad komposition. Hans tillvägagångssätt för att forma ljud ligger nära att skapa keramik. För Viktor är ljud som lera som du formar till mer komplexa former. Det finns ingen början eller slut. Musik spelar alltid. Det handlar bara om tid och rum där du går in och ut.

Mer information: Matti Leisma, matti.leisma@uniarts.fi

MuTeFest’20 en vecka med musikskapande med teknologi 24–27.11

MuTeFest är en årlig festival med konserter och evenemang som lyfter fram några av de många sidorna av det konstnärliga arbetet i Center for Music & Technology vid Sibelius Academy of Uniarts Helsinki.

Tid

25.11.2020 kl 17:00 – 18:00

Plats

Online konsert

Biljetter

Utsåld