FLASH FLASH – andy warhols två dödsfall

tisdag, maj 7, 2019 - 19:00 till 21:00
Norrskenshallen, Esbo stadsteater
Opera
Biljetter: 20-30€
Juhani Nuorvalas opera FLASH FLASH är ett porträtt av den amerikanske konstnären Andy Warhol – en ensam man omgiven av massorna.

I Andy Warhols olika – alltid skandalomsusade – existenser som målare, filmmakare, mediepersonlighet och tänkare utkristalliseras mycket av det kulturella och samhälleliga paradigmskifte, som nu blivit vår arvedel. Med i bilden tränger sig USA och hela den västerländska livsstilen med sin drivande motor – konsumismen. Det som på Warhols tid var grov överdrift och pur fiktion har idag blivit realitet.

FLASH FLASH är ett våldsamt rekviem, som kombinerar – precis som Warhols konst – serenitet med passion, spirituatualiet med pornografi, skräp med diamanter. Operan beskriver Den Moderna Människan flörtande med ödeläggelse och död, ständigt på jakt efter grandiosa effekter och hedonistiskt välbefinnande, voyeurism och billig melodram, köpande och säljande – allt innefattat i en gyllene ram: världen som opera; operan som värld. 

Verket är än förföriskt, än melodiskt, med en pop-beat hämtad från talets rytm och språkets intonationer. Nuorvala användersig av ett ovanligt mikrotonalt stämningssystem, sk. ren intonation, vilket ger musiken en fascinerande känsla av overklighet.

Kompositören Juhani Nuorvalas och librettisten Juha Siltanens FLASH FLASH är en exceptionell opera. Verket stod färdigt för över ett decennium sedan, men får sin scenpremiär först nu. Men t.o.m. från byrålådan har det uppnått en mytisk status. Många kompositörer har mer eller mindre i smyg studerat partituret; en trånande publik har redan länge väntat på ett uppförande. I februari 2019 är tiden äntligen kommen.

I Erik Söderbloms regi erövrar de mästerliga sångarna Tuuli Lindeberg, Varvara Merras-Häyrynen, Martti Anttila, Sampo Haapaniemi och David Hackston tillsammans med steppvirtuosen Ari Kauppila scenerna i Musikhusets och Esbo Stadsteater. NYKY-ensemblen leds av Nils Schweckendiek.

Språk: engelska, textning på finska och engelska. Ett samarbete mellan Esbo Stadsteater, Musica nova Helsinki, Konstuniversitetet och Aalto-universitetet. Exekutiv producent: MiklagardArts.

Juhani Nuorvala, kompositör
Juha Siltanen, libretto
Nils Schweckendiek, dirigent 
Erik Söderblom, regissör
Reeta Tuoresmäki, scenograf
Teo Lanerva, ljus- och videodesign
Iida Ukkola, kostym
Kalev Tiits, Marko Myöhänen, ljuddesign
NYKY Ensemble
Ämnesgruppen för musikteknologi på Sibelius-Akademin 

I rollerna:
David Hackston, tenor
Sampo Haapaniemi, bas
Varvara Merras-Häyrynen, mezzosopran
Martti Anttila, baryton
Tuuli Lindeberg, sopran
Ari Kauppila, steppdans

Mer information:
Marika Agarth, marika.agarth@espoonteatteri.fi
Ceyda Berk-Söderblom, info@miklagardarts.com