Photo: Tomi Lähdesmäki

Yxi kaunis papillinen polska

fredag, september 27, 2019 - 19:00 till 20:00
Musikhuset, Camerata
Konsert
Biljettförsäljningen börjar 19.08.2019 09:30
Biljetter: 6,50-18,00€
Sydösterbottnisk folkmusik.

Vi får lyssna på sydösterbottnisk folkmusik från 1700-talet i en fascinerande instrumentsammansättning. Barockinstrumentet cembalo ackompanjerar naturligt fiolen - det traditionella spelmansinstrumentet - i polskans rytmer.

År 1809 sammanställde skräddaren, översättaren och bokkopieraren Samuel Rinta-Nikkola (1763–1818) ett nothäfte som anses vara den finländska folkmusikens mest värdefulla notsamling. Den musikaliska helhet vi får lyssna på består av Rinta-Nikkolas insamlade polskor där arkaiska dansmelodier förenas med tonerna från högreståndsmusikens värld.

Piia Kleemola, violin
Tea Polso, cembalo

***

Musiikin tohtori, viulisti Piia Kleemola on Seinäjoella asuva ammattikansanmuusikko, joka on kotonaan niin perinteisen kuin kokeilevammankin musiikin parissa. Kleemolan erityisalue on eteläpohjalainen pelimanniviulumusiikki, jota hän on tutkinut vuonna 2011 Sibelius-Akatemiaan valmistuneessa musiikin tohtorin tutkinnossaan sekä post doc -tutkimuksessaan. Kleemola on kokenut muusikko ja pedagogi, joka on toiminut johtavissa rooleissa erilaisissa produktioissa myös tanssin ja teatterin parissa esittäen perinteistä kansanmusiikkia, improvisaatiota ja uutta sävellettyä musiikkia. Viulun lisäksi Kleemolan instrumentteja ovat 15-kielinen kantele, jouhikko ja laulu. Kleemola on julkaissut useita soololevyjä (Pirun ja papin polska/2014, Fiddle Feast/2012 & RindaNickola/2009) ja esiintyy muusikkona yli 30 levyllä. Hän on esiintynyt Suomen lisäksi useissa Euroopan maissa, Vietnamissa, Yhdysvalloissa ja Kiinassa. Kleemolan taiteilija- ja tutkijatyötä ovat tukeneet muun muassa Taiteen edistämiskeskus ja Suomen Kulttuurirahasto.

Seinäjoella asuva cembalisti ja urkuri Tea Polso toimii monipuolisesti konsertoivana kamarimuusikkona sekä kirkkomuusikon töissä. Hän on cembalistina keskipohjalaisessa Barocco Boreale -yhtyeessä ja on vieraillut säännöllisesti continuosoittajana useiden orkesterien (mm. Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri) riveissä. Hän konsertoi ja tekee yhteistyötä myös laulajien ja erilaisten instrumentalistien kanssa. Polso on saanut koulutuksensa Sibelius-Akatemiassa sekä vanhan musiikin että kirkkomusiikin koulutusohjelmissa tehden A-tutkinnot sekä cembalon- että urkujensoitosta. Hän on esiintynyt useilla kotimaisilla festivaaleilla ja ollut sekä solisti- että säestystehtävissä mm. Vaasan ja Kokkolan oopperoiden produktioissa. Keskipohjalaislähtöisellä Polsolla on myös kansanmusiikkitaustaa ja hän soittaa säännöllisesti pelimannimusiikkia

Mer information:
Tiina Halonen, 040 710 4301, tiina.halonen@uniarts.fi