Photo: Sanni Siira

Taide ekokriisin aikakaudella -keskustelutilaisuus

söndag, februari 17, 2019 - 15:00 till 17:30
Teatterikorkeakoulu, Tori
Fritt inträde

Luonnon monimuotoisuus vähenee hälyttävää tahtia – niin maailmalla kuin Suomessakin. Metsien käyttöä koskeva keskustelu kiihtyy hakkuumäärien edelleen kasvaessa. Ilmastokriisi tuntuu kärjistyvän päivä päivältä. Yhteiskuntamme perusteet järkkyvät; tuntemamme maailma on syvälle ulottuvan, kokonaisvaltaisen muutoksen edessä. Kaiken, mukaan lukien ajattelumme, tuntemisemme ja kokemuksemme tulisi muuttua. 

Miten kriisitilanne heijastuu kulttuurielämäämme? Näkyykö tai tuntuuko se, ja jos, niin miten? Kuinka taiteen tulisi reagoida syvenevään kriisiin? Kykeneekö taide työntämään yhteiskuntaa mielekkäämpään suuntaan? Kuinka ajattelulle ja toiminnalle saataisiin murrettua uusia uomia?

Teatterikorkeakoulun Alumnit ry yhteistyössä Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun ohjauksen ja dramaturgian koulutusohjelmien kanssa järjestää yleisölle avoimen paneelikeskustelun Taide ekokriisin aikakaudella. Yhteiskuntamme ja ympäristömme hätätilaa on ruotimassa joukko asiantuntijoita ja näkijöitä niin teatterin, ympäristöajattelunkin kuin yhteiskuntatieteidenkin saralta. Mikä on taiteen rooli maailman murroksessa? Voiko se herättää toimimaan? Voiko se auttaa sopeutumaan? Ketkä ovat yhteiskunnallisesti vastuussa muutoksen aikaansaamisesta?

Koska tilaisuus järjestetään vaalien alla, on kaikilla eduskuntapuolueilla myös mahdollisuus lähettää tilaisuuteen oma edustajansa antamaan oman, minuutin kestoisen kommentin keskustelussa esiin nouseviin teemoihin.

Puolueiden edustajat (päivittyy):

Outi Alanko-Kahiluoto (Vihreät)

Antti Siika-aho (Keskusta)

Veera Hellman (Kokoomus)

Outi Alanen (Vasemmistoliitto)

Tapio Luoma-aho (Kristillisdemokraatit)

Silja Borgarsdóttir Sandelin (RKP)

Kaarin Taipale (SDP)

Toni Eronen (Sininen Tulevaisuus)

Juha Väätäinen (Perussuomalaiset)

Myös yleisöllä on mahdollisuus kommentoida  ja esittää kysymyksiä.

Ennen paneelia Teatterikorkeakoululla esitetään metsää, luontosuhdetta ja ympäristöahdistusta käsittelevä lopputyönäytelmä e l i n v o i m a, joka sai kantaesityksensä vuoden 2018 lokakuussa. Liput esitykseen on varattavissa täältä: https://www.uniarts.fi/tapahtumat/03012019-1052/elinvoima

AIKATAULU:

13.00 - 15.00 e l i n v o i m a (liput varattava erikseen)
15.00 - 17.30  Taide ekokriisin aikakaudella -keskustelutilaisuus

Moderaattorit:
Saana Lavaste (TeaK) & Sini Harkki (Greenpeace)

Alustukset: 
Sini Harkki (Greenpeace) & Antti Majava (BIOS)

Paneelissa:
Mika Myllyaho (Kansallisteatteri)
Laura Gustafsson (näytelmäkirjailija)
Sanna Ryynänen (Itä-Suomen yliopisto)
Ilja Lehtinen (TeaK, valmistuva dramaturgi, e l i n v o i m a n kirjoittaja)

Keskustelutilaisuus striimataan ja sitä voi seurata osoitteessa www.youtube.com/watch?v=rbb86Z3lmHI.

Ämnesord