Symposiet Modernismen

På det finskspråkiga seminariet möts experter inom konstforskning från både musikens och andra konstformers områden

gul x placeras ovanpå en grön bakgrund. Händelsens namn skrivs under x.

Wien var i början av 1900-talet ett av de mest betydande centrumen för modern musik, litteratur och annan konst. Inom musiken genomförde den så kallade Wienskolan (eller ”Den andra Wienskolan”), med medlemmarna Arnold Schönberg, Alban Berg och Anton Webern, en historiskt djupgående revolution inom tonalitet. I följdvågorna av detta utvecklade Schönberg omkring decennieskiftet 1920 dodekafonin. Wienmodernismen uppstod i trycket mellan tradition och innovation och öppnade upp människans identitet och samtalen om identitet på ett nytt sätt, vilket tog uttryck i bland annat Sigmund Freuds skrifter.

Ett ytterligare mål är att baserat på seminariet sammanställa den första finskspråkiga faktaboken om Wienmodernismen som ska behandla temat ur flera konstformers perspektiv. Finansieringen för bokprojektet kommer att sökas separat.

På det finskspråkiga seminariet möts experter inom konstforskning från både musikens och andra konstformers områden. Arrangörerna är Konstuniversitetets doktorandskola DocMus vid Sibelius-Akademin och Konstuniversitetets historieforum. 

Förhandsanmälan krävs. Anmälningsblanketten publiceras inom kort.

Mer information: Nanne Immonen, nanne.immonen@uniarts.fi

Tid

27.10.2021 kl 12:00 – 20:00

Plats

Kokos

Haapaniemenkatu 6

00530 Helsinki

Biljetter

Fritt inträde

Mer information


Konserter och biljettförsäljning börjar i augusti i enlighet med de publikbegränsningar som gällde vid den tiden. Mer information om konsertlokaler och biljettförsäljning kommer att ges efter den 13 augusti 2021.

Plats på kartan

Se vägbeskrivning