Studia Generalia: Fransk orgelmusik i finländsk gudstjänst

Anna Pulli-Huomo har i sin konstnärliga doktorsexamen inom kyrkomusik fördjupat sig i den finländska evangelisk-lutherska gudstjänsten särskilt genom fransk orgelmusik från 1800–1900-talet.

Orgelmusik som härstammar från ett annat kyrkosamfund samt från en historisk och kulturell kontext har varit den ljudande medelpunkten i de fem gudstjänsterna som ingick i examen. I sin avhandling har Pulli-Huomo funderat över organistens roll i gudstjänsten och orgelmusikens betydelse i växelverkan vid gudstjänsten. 

Under föreläsningen skapar Anna Pulli-Huomo en översikt över sin forskning. I musikdelen får vi bland annat höra delar av Charles-Marie Widors och Jeanne Demessieux orgelverk, vars bakgrund har varit påsk- och pingsttematiken.  

Ledande kyrkomusikern Anna Pulli-Huomo vid Helsingfors domkyrkoförsamling har utexaminerats som musikmagister från Sibelius-Akademins utbildningsprogram för både kyrkomusik och utövande musik, och hennes lärare var bl.a. Markku Hietaharju och Pekka Suikkanen. Hon har också kompletterat sina studier under handledning av professor Christophe Mantoux i Strasbourg och Paris. Som bäst slutför Anna Pulli-Huomo sina påbyggnadsstudier i kyrkomusik vid doktorandskolan DocMus vid Konstuniversitetets Sibelius-Akademi. 

Mer information: Jan Lehtola, jan.lehtola@uniarts.fi

Tid

4.10.2022 kl 19:00 – 20:30

Plats

Kuopion kaupungintalo

Tulliportinkatu 31

70110 Kuopio

Biljetter

Fri inträde.

Plats på kartan

Se vägbeskrivning