Sibelius-Akademins gitarrfestival: Andalusisk elegi

Konserten presenterar sambandet mellan sologitarr, dans och poesi.

Konsertens gästande konstnärer har samarbetat med Ismo Eskelinen i flera år och uppträtt bl.a. på många festivaler. Under den här konserten hörs och ses dessa föreställningar för första gången i Helsingfors.

Tan Duns musikaliska minidrama för sologitarr fick sin urpremiär i New York i november 2002. Vad händer när en spansk flamencogitarr vill bli en pipa, en kinesisk luta? Stjärndansaren Minna Tervamäki deltar i berättelsen virvlar. I flamencokonstnären Kaari Martins och Ismo Eskelinens behandling blir klassikerna inom den spanska gitarrmusiken till miniatyrdramer. Språket i nobelpristagaren Juan Ramón Jiménez andalusiska elegi ”Harmo ja minä” (Harmo och jag) flödar som musik i Tyyni Tuulios finska översättning från 1957. Verket är en vacker beskrivning av vänskapen, minnena och livets små glädjeämnen hos en människa och en silvergrå åsna. Mario Castelnuovo-Tedesco, ursprungligen från Florens, men sedermera arbetande i USA, komponerade 1960 en serie för gitarr och berättare baserad på boken. ”Harmo och jag” bjuder åhörarna på en sagolik stund med sina bärnstensfärgade muskatdruvor och mörkvioletta fikon, ”som dryper av klara honungsdroppar”. Berättelsen innehåller ”stål och månsilver på en gång”. 

Program

  • Tan Dun (1957-) Seven Desires for guitar (2002), Ismo Eskelinen och Minna Tervamäki
  • Isaac Albéniz (1860-1909), arr. Ismo Eskelinen, Asturias (Prelude from Chants d’ Espagne op. 232)
  • Manuel De Falla (1876-1946) Homenaje, pour le Tombeau de Debussy
  • Joaquin Rodrigo (1901–1999) Invocazione y Danza, Ismo Eskelinen och Kaari Martin

Paus

  • Mario Castelnuovo-Tedesco (1895–1968) text Juan Ramón Jiménez (1881–1958) Platero y Yo (Harmo ja minä, Harmo och jag) för berättare och gitarr op. 190, Ismo Eskelinen och Jussi Vatanen

Sibelius Academy Guitar Festival 1–9.4.2022

Konserten är en del av Sibelius Academy Guitar Festival. Sibelius Academy Guitar Festival, som ordnas för fjärde gången, presenterar det konstnärliga spektret hos de studerande och lärarna i gitarrspel vid Konstuniversitetets Sibelius-Akademi. Denna gång uppträder även SoloDuo, en av världens mest prestigefyllda gitarrduor, som en del av Sibelius-Akademins gästprogram.

Tid

7.4.2022 kl 19:00 – 20:30

Plats

R-huset

Pohjoinen Rautatiekatu 9

00100 Helsinki

Konsertsalen

Biljetter

6,50–18 €

Mer information


Vi vill skapa en säker händelseupplevelse även under korona. Läs säkerhetsanvisningarna här innan du anländer till evenemanget.

Plats på kartan

Se vägbeskrivning