Paola Livorsi – Medusa

Medusa är den femte presentationen av Paola Livorsis konstnärliga forskning ”Human voice and instrumental voice: an investigation of voicelikeness” Sibelius-Akademin, utbildningsprogrammet för musikteknologi.

Medusa inleder Helsingfors operasommar på Alexandersteatern den 18 och 20 augusti kl. 19.00, den 21 augusti kl. 14.00, varaktighet 45 minuter. 
 
Med inspiration från Caravaggios liv och arbete behandlar Medusa teman som konstnärens narcissism som en kreativ och destruktiv kraft, och dennes jakt på en identitet. Myterna om Narcissus och Medusa från Ovidius Metamorfoser och Hesiods Herakles sköld (700-talet f.Kr.) är tecken på hur gammal denna tematik är. Båda myterna visar olika ansikten av det feminina: femininiteten arbetar i den unge mannen som letar efter sin skönhet i vattnet och lyssnar på Echos röst, medan vi i Medusa ser den fasansfulla, mörka sidan av femininiteten – en sida som ofta skjuts undan för att slutligen mötas och accepteras. 

Projektet är ett forskningslaboratorium för röst och instrument, för mänsklig och instrumentell röst, med hänvisningar till Caravaggios samtida Carlo Gesualdo, som återbesöks på ett nytt sätt. 

Sara Oravas originalmålningar, inspirerade av Caravaggios Narcissus, Barmhärtighetens sju verk, och Jungfruns död, har legat till grund för Medusa och kommer att vara en del av scenografin. 
 
Medusa produceras av Exit-3 company med stöd av Wihuri Foundation, Finska kulturfonden, Italiens kulturinstitut, utbildningsprogrammet för musikteknologi / Sibelius-Akademin. 

Artister 

  • Piia Komsi, röst och cello 
  • Angel Molinos, klarinetter 
  • Eva Alkula, koto 
  • Ville Syrjäläinen, slagverk 
  • Paola Livorsi, texter, komposition, slagverk 
  • Sara Orava, texter, visuell konst, ledning 
  • Milla Eloranta, koreograf / dansare 
  • Mira Ollila, Anneke Lönnroth, Jouka Valkama, Aapo Siikala, dansare
  • Esther Calderón Morales, ljudtekniker

Mer information: Paola Livorsi, paola.livorsi@uniarts.fi 

Biljetter: https://www.aleksanterinteatteri.fi/naytelma/medusa/ 

Tid

18.8.2022 kl 19:00 – 19:45

20.8.2022 kl 19:00 – 19:45

21.8.2022 kl 14:00 – 14:45

Plats

Alexandersteatern

Aleksanterin teatteri

Bulevardi 23-27

00180 Helsinki

Biljetter

25–45 €

Biljetter

Plats på kartan

Se vägbeskrivning